bosch car service

Bioscoopreclame voor Juwelier Bouwman in de Kunstkring (Deel 5)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen. Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

De winkel van Bouwman in 1955

De reclame van Juwelier Bouwman

Bioscoopreclame voor Juwelier Bouwman (Foto: Rob Rokven)

Aan de Dorpsstraat 15 in Oisterwijk kennen we anno 2021 de juwelier Mignon stijl en trend. Ooit begon Ben Bouwman (Bemmel 1896-Oisterwijk 1962) hier zijn winkel in klokken, horloges en sieraden. Later verkocht hij ook ook brillen en aanverwante artikelen.

Vanuit Bemmel kwam Bouwman in 1922 naar Udenhout om het jaar daarop naar Oisterwijk te vertrekken. Hier bouwde hij een zaak op die een begrip werd. In 1927 trouwde hij met Annie Bullens (Boxtel 1906-Oisterwijk 1978) die aanvankelijk naast de klokken- en juwelierszaak een kapsalon exploiteerde. Bouwman heeft, voordat hij uiteindelijk zou uitkomen aan de Dorpsstraat 15, op verschillende adressen in Oisterwijk zijn zaak uitgeoefend. Zo heeft hij adressen gehad aan het Kerkeind (aan het gedeelte dat nu Past. v. Beugenstraat heet), de Kerkstraat (nummer 70, waar later Cees Neggers zijn kapsalon had) en de Stationsstraat (hoek Dorpsstraat).

Vanaf 1936 was zijn adres aan de Dorpsstraat het huidige nummer 20, later (vanaf 1947) de zaak van René van Linden. Bouwman ‘stak over’ naar Dorpsstraat nummer 15. Zonen Hans en Gé Bouwman kwamen in 1954 bij hun vader in de zaak, en zij hebben tot 1993 de winkel gedreven als respectievelijk opticien en juwelier. Daarna is de zaak in andere handen overgegaan en was het ‘tijdperk Bouwman’ voor Oisterwijk voorbij.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)

Feestdagen waren ook toen al belangrijke periodes voor de lokale middenstand (Advertentie uit Kerkklokje, tegenwoordig Nieuwsklok)