genieten

Bioscoopreclame van Romanesco in de Kunstkring (Deel 4)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen. Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

De fotowinkel aan de Boxtelsebaan in Oisterwijk.

De reclame van Fotograaf Frans Romanesco in de Kunstkring

Geen lokale omroep of internet, maar reclame in de bioscoop was destijds normaal (Foto: Rob Rokven).

Deze week in de serie over glasdia’s die gebruikt werden in de Kunstkring bioscoop de winkel van Romanesco. Als we denken aan fotografie in combinatie met Oisterwijk, dan schieten twee namen meteen te binnen: Vlaminckx en Romanesco. Laatstgenoemde winkel is feitelijk in de jaren ’20 in een schuur aan de Boxtelsebaan begonnen. Mathieu Romanesco (1885-1967) was de ‘pionier’. In 1953 werd de zaak overgenomen door een zoon van zijn broer Ties.

Deze Frans Romanesco (1929-2010) leert het fotografievak bij o.a. van Beurden in Tilburg. Hij breidt de zaak aan de Boxtelsebaan, samen met zijn vrouw, flink uit en brengt de zaak tot bloei. De fotostudio Romanesco is dan wijd en zijd bekend. Bruidsfotografie is een van Frans’ specialiteiten. Tot 1990 zou hij het bedrijf voortzetten. Daarna gaat de zaak over naar zijn zoon Erik.

Een advertentie in het Kerkklokje (nu Nieuwsklok). Het werk werd hervat na de oorlogcrisis.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)