banner

Bioscoopreclame van Jan Merkelbach in de Kunstkring (Deel 2)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen. Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

Wijk B nummer 376, de winkel van Jan Merkelbach

Het pand De Lind 17 nadat Merkelbach was opgeheven.

Aan de noordzijde van De Lind in Oisterwijk heeft ooit een winkel bestaan van de Wed. Merkelbach die aanvankelijk handelde in o.a. olielampen. Ook zetelde er rond 1945 al een elektricien. Jan Merkelbach was de naam. Jan was al vroeg bezig met radio, geluid, en aanverwante zaken. Zo exploiteerde hij samen met Janus Biemans (1886-1944) en Jonkheer J. de Kuyper (1886-1964) al aan het begin van de jaren ’30 de Oisterwijkse radiocentrale, aan de Parallelweg (nu Spoorlaan). Hier werd distributieradio verzorgd voor Oisterwijk. Wie erop aangesloten was en een radiokastje met abonnement had, kon luisteren naar muziek. Het aanvankelijk adres van de winkel van Merkelbach aan de Lind was: wijk B nummer 376, na 1948 De Lind 17. En dat huisnummer heeft het pand anno 2021 nog altijd.

De vermoedelijk landelijke promotie van Philips is duidelijk van professionele kwaliteit.

Parfumerie
Er werden later ook radio’s, grammofoonplaten en aanverwante artikelen verkocht. Een andere radiotechnicus die ooit een eigen zaak aan de Lind zou hebben, maar ook bij Jan Merkelbach gewerkt heeft, was Gerard Mascherin. De firma Merkelbach was eveneens bekend van de geluidsinstallaties bij evenementen, waarbij de toen nog met draden aan elkaar verbonden luidsprekers aan lantaarnpalen werden opgehangen. De zaak is in december 1969 bij de kamer van koophandel geregistreerd als opgeheven. Hierna heeft het pand verschillende bedrijven gehuisvest, waaronder het verzekeringskantoor van Michel de Valk, zoon van de vroegere gemeentesecretaris Kees de Valk. Anno 2021 herbergt het pand De Lind 17 een parfumeriewinkel…

Belangrijk

Reclamedia voor Jan Merkelbach.

Jan Merkelbach heeft er kennelijk veel waarde aan gehecht reclame te maken in de bioscoop, want er zijn maar liefst 14 glasdia’s van zijn zaak bewaard gebleven. Het is duidelijk dat de dia’s met de Philipsreclames (13 van de 14 stuks) door professionals zijn gemaakt. Philips had uiteraard een naam te verliezen. Een van de dia’s zegt dat de muziek die in het bewuste theater via grammofoonplaten gespeeld werd van Jan Merkelbach afkomstig is, en deze dia heeft op zijn zachtst gezegd een wat meer amateuristische uitstraling.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)