bosch car service

Soms brengt het ergste het beste in mensen naar boven


Een verhaal, geboren uit de ‘coronasamenleving’ , zodat we niet vergeten hoe de beste kracht van de samenleving ontstaat, soms uit het ergste:

De O’pkikker

De Bibliotheek Oisterwijk en Moergestel nodigt alle inwoners van de gemeente Oisterwijk uit hun coronaverhaal over het jaar 2020 te delen. Dit is het verhaal van stichting Sociaal Huis Oisterwijk: het verhaal van de O’pkikker.

Wie heeft er niet zo nu en dan een opkikker nodig. Iedereen toch! En zeker in een tijd dat een samenleving in een 1e golf op slot gaat, langzaam ontsloten wordt, en vervolgens een 2e golf over zich heen krijgt: de Corona of COVID-19 crisis. Maar ook een crisis die het beste in ons naar boven haalt en de veerkracht van de Oisterwijkse samenleving toont.

Toen in maart 2020 in Nederland, en dus ook Oisterwijk, de samenleving in ‘lockdown’ ging vielen veel deuren voor hulpverlening aan kwetsbare Oisterwijkers letterlijk in het slot. Maar juist nu (!), was het gevoel bij de stichting Sociaal Huis Oisterwijk, moeten we de zorg voor onze kwetsbare mede inwoners een nieuwe impuls geven.

1e golf: O’pkikker voor de medemens
Een nieuw samenwerkingsverband werd geboren tussen stichting Sociaal Huis Oisterwijk en de Oisterwijkse horecaondernemers: de actie “O’pkikker voor de medemens”. Om kwetsbare inwoners van Oisterwijk twee maal per week een voedzame maaltijd/soep te bieden uit voorraden bij de horecaondernemers, die anders verloren zouden gaan. En, zo mogelijk nog belangrijker, om contactmomenten te organiseren om ‘elkaar een beetje in de gaten te houden’ en vereenzaming te voorkomen.

Contactmoment: Met touw en mandje gaat de O’pkikker omhoog (Foto april 2020: Henk van de Rijke)

Met het logo O’ van Oisterwijk in een O’pkikker als een soort Superman. Maar geen koele kikker, zoals het gezegde luidt, maar een kikker met een warm hart voor de kwetsbare inwoners van Oisterwijk. En een ‘zwaan-kleef-aan’ effect.

In de periode maart 2020 – juni 2020 zijn ruim 10.000 maaltijden bezorgd bij 301 kwetsbare inwoners van Oisterwijk (de kernen Oisterwijk, Moergestel, Heukelom, maar ook de kern Haaren met het oog op de komende gemeentelijke herindeling per 1 januari 2021). En met meer dan 4.000 contactmomenten op afstand aan de deur. Met warme reacties: “Wat zal er vandaag komen, ik kijk er zo naar uit.”, “Jullie zijn in deze tijd mijn enige contact aan de deur.” Vegetarisch, halal, alles was mogelijk. Maar ook fruit, snoepgoed, Ice-tea, geschonken door inwoners en bedrijven. En kleurplaten om het leven toch wat kleur te geven.

En ook al was er verdriet door het gemis van naasten, zeker met Pasen en Moederdag, de O’pkikker werd elke keer weer ervaren als een lichtpuntje in deze duistere periode. Met kushandjes vanachter de ramen, en kaartjes en kleurplaten voor de koks. Koningsdag werd, door iets lekkers bij de koffie, toch een beetje een feestje. En bovenal gaf het, lichamelijk en geestelijk, nieuwe energie om het vol te houden.

Global Goals Award 2020

Met steeds meer deelnemende organisaties. Uiteindelijk hebben 58 bedrijven en maatschappelijke organisaties zich op enigerlei wijze voor de actie O’pkikker in het voorjaar ingezet. Die voor hun inzet beloond zijn met de Global Goals Award 2020 van het Global Goals Genootschap Oisterwijk. Op 24 september 2020 symbolisch uitgereikt aan de koks van de horecaondernemingen, in de Week Van De Verbinding die jaarlijks door stichting Sociaal Huis Oisterwijk wordt georganiseerd. Omdat zij, in tijden dat zij het zelf financieel-economisch zwaar hadden, zich van hun beste maatschappelijke kant hebben laten zien. Echte Sociaal Ondernemers, die het creëren van maatschappelijke waarde boven financiële winst stelden.

2e golf: O’pkikker Thuis Aan Tafel

Aan de kook voor 125 diners (Bron december 2020: Facebook Sociaal Huis Oisterwijk)

In juni 2020 is de actie “O’pkikker voor de medemens” afgesloten. Met een zucht van verlichting. De opvolger “O’pkikker Ontmoet” werd opgezet, bedoeld voor ontmoeting en gezelligheid om de lockdown die mensen huiverig had gemaakt om hun huis te verlaten, te vergemakkelijken. En toen kwam in het najaar de 2e golf van het COVID-19 virus dat zich niet zomaar laat beteugelen.
En opnieuw ging stichting Sociaal Huis Oisterwijk de samenwerking aan met de Oisterwijkse horecaondernemers, met de actie “O’pkikker Thuis aan Tafel”. Nu in de vorm van 3-gangen menu’s aan huis, verzorgd door steeds een andere horecaonderneming.

Om niet alleen de maatschappelijke doelstelling van de actie O’pkikker nieuw leven in te blazen, maar ook om de Oisterwijkse horecaondernemingen een financiële steun in de rug te geven. Met een klein bijdrage p.p. en een financiële donatie van stichting Sociaal Huis Oisterwijk per menu.

En met opnieuw warme reacties: “Jeetje, wat een verwennerij! Wat heb ik genoten van het heerlijke eten. Wat ben ik een bofkont, ik zit nog steeds te glunderen. Niet alleen omdat het zo lekker was maar ook omdat er gewoon superlieve mensen zijn die aan mij denken en dat er superlieve mensen zijn die zich hier voor willen inzetten terwijl ze zelf in zwaar weer verkeren door de genomen maatregelen! Super dank je wel allemaal.”

Begonnen met 52 kwetsbare inwoners in de maand oktober, werden in de maand december 2020, 520 menu’s aan huis bezorgd door 12 horecaondernemingen. Waarvoor ook een samenwerking is opgezet met stichting De Zonnebloem, VSO (voormalige KBO) en stichting Met Je Hart.

Een bedankt kaartje van een van de ontvangende ouderen. (Oktober 2020)

Maar ook werden per week 86 “flitsbezoekjes” op afstand gebracht door Mentorhulp Oisterwijk (zorg aan de deur). Allen weten dat ze altijd kunnen bellen, en informatie (brochures) wordt verstrekt. Voor 245 kinderen uit minimagezinnen zijn kerstkadootjes ingezameld. In de kern Haaren is ‘Kadootjesbank Kinderlach’ in het leven geroepen waar ouders/opa’s en oma’s met een kleine beurs, via Mentorhulp Oisterwijk, kadootjes voor hun (klein)kinderen kunnen afhalen.

Kinderen van de Azc school, Petje af, bassischool De Coppele en BSO Mozaik maakten mooie kaartjes. En alle basisscholen en AZC school deden mee aan een kerstkaartenactie, die de kinderen in konden kleuren en als ‘opkikker’ sturen naar een dierbare. Gewoon een lichtpuntje in de donkere en vaak eenzame dagen.

2021??
Op dit moment van schrijven is de toekomst ongewis. Een 2e lockdown is afgekondigd tot 19 januari. Veel inwoners geven aan dat deze periode zwaarder is dan de 1e golf, door de uitzichtloosheid. Eenzaamheid, verdriet, geen zin in dingen. Illustratief is dat, bij een kwart van de flitsbezoeken, de mensen niet aangekleed zijn of de gordijnen dicht: “Tijdens de 1ste lockdown was het ook erg eenzaam. Toen kon ik nog genieten in de tuin, van de vogels, het mooie weer. Maar nu, er is geen vooruitzicht…. Hoe lang gaat dat dit nog duren!!”

Ons plan is om met O’pkikker bij de horeca aan tafel te gaan; in kleine groepjes op daluren een jaar lang lunchen bij de O’pkikker horecaondernemingen. Maar daarvoor moeten we nog door een hele moeilijke tijd, waarin de stichting natuurlijk doorgaat met de O’pkikker Thuis Aan Tafel en de flitsbezoeken.

Voor nu: Ervaring leert, hoe kleiner het gebaar des te groter de dankbaarheid. Stuur eens een kaartje, bel eens aan en maak een praatje op gepaste afstand, of bel eens iemand op. Nu er zijn voor een ander, op welke manier ook, doet kleine wonderen.

Stichting Sociaal Huis Oisterwijk wenst u en uw dierbaren het allerbeste voor 2021.

Help mee!

Oisterwijk is een welvarende gemeente, maar kent ook groepen inwoners die het moeilijker hebben. Wilt u ook een bijdrage leveren? Neem contact op via info@sociaalhuisoisterwijk.nl of 06-51766018. Voor financiële steun is uw bijdrage welkom op bankrekeningnummer NL21 RABO 0340 8810 54 t.n.v. Stichting Sociaal Huis Oisterwijk.

Wie meer informatie wil over corona, of hulp nodig heeft, kan even kijken op onze ‘Corona Informatie Pagina’ (klik hier).
DTZ logo low