brabantspronkjuweel

PGB gaat samen met VVD en D66 regeren in Oisterwijk (Update)


Informateur Gerard Vrenken heeft geadviseerd om een coalitie te vormen met de partijen PGB, VVD en D66.Zoals verwacht is een raadsbrede samenwerking niet haalbaar.

Anne Cristien Spekle (VVD), informateur Gerard Vrenken en Carlo van Esch (PGB) bij de uitleg in de raadszaal van Oisterwijk (Foto: Karel Verkerk – LOVO)

De twee grootste partijen PGB en VVD hadden eerder al aangegeven snel tot een nieuwe regering te willen komen. Omdat ze samen geen meerderheid hebben, is het advies D66 hierbij te betrekken. Er volgen nu onderhandelingen tussen deze drie, waarbij gekeken wordt of ze tot een gemeenschappelijk coalitieprogramma kunnen komen. Daarbij zouden ook drie wethouders gezocht kunnen worden.

Opgemerkt mag worden dat dit een uitgangspunt is, maar nog geen besluit. Immers kunnen partijen zich terugtrekken als uit de onderhandelingen geen bevredigend resultaat komt. Bij de verkiezingen van 2018 was dat het geval bij de VVD.

Partij Algemeen Belang bij monde van Inge van Beers laat weten: ‘Met enigszins verbazing hebben wij vanavond het advies van de informateur beluisterd. Inhoudelijk kunnen wij ons helemaal vinden in de samenvatting van het verslag als het bijvoorbeeld gaat over de financiën, bouwen voor diverse doelgroepen, aantal collegeleden etc., maar de keuze voor een smalle coalitie tussen PGB en VVD met D66 vinden wij opmerkelijk als we de signalen voor en tijdens de campagne beluisteren van onder andere die twee grootste partijen.’ AB staat verder wel positief tegenover de aankomende raadsperiode en dankt de informateur met complimenten voor zijn werk.

 

Lees ook:  Is de relatie PGB met VVD voldoende voor succes in de Oisterwijkse raad?