ondernemers

Informatie gezocht over Oisterwijkse kerststal en Nico Kuik


De Oisterwijkse kerststal kent een rijke historie die de moeite waard is om goed te documenteren. Wie weet er nog iets van? Wie kent Nico Kuik?

Een kunstwerk in de Oisterwijkse bossen.

De beheerders van de beeldengroep hebben het plan opgevat om de beschikbare informatie en het verhaal achter de beeldhouwer en zijn beelden in een documentaire vast te leggen. Uit eerder onderzoek in archieven en uit gesprekken werd al veel informatie bekend. Toch doen de beheerders nog een oproep aan iedereen die wellicht iets kan toevoegen aan de beschikbare informatie. Misschien zijn er Oisterwijkers die de houtsnijder Nico Kuik aan het werk hebben gezien? Met hem gesproken hebben, andere werken van hem gezien hebben, of foto’s hebben gemaakt?

Kerststal

Nico Kuik werkt aan beelden voor de Kerststal.

De beelden staan elke kerstperiode in de kiosk op De Lind. Dat is zo sinds 1999 dankzij de inspanningen van enkele vrijwilligers die dit historisch erfgoed restaureerden en sindsdien beheren. De houten beelden werden door de VVV in 1962 aan de gemeente geschonken. De Utrechtse houtsnijder Nico Kuik vervaardigde de beelden uit Oisterwijks dennenhout. Kuik was in die tijd een vaste zomergast in de Oisterwijkse bossen. Hij ging nooit zonder beitel en guts op pad en maakte spontaan houtsnijwerken in oude stammen. Bij de bungalows op landgoed De Rosep en de midgetgolfbaan aan het Zwarte Wegje stonden diverse houten figuren van zijn hand. Maar ook op andere plaatsen sneed Nico Kuik fraaie sprookjesfiguren en bosgeesten in het hout. Voor zover bekend zijn die kunstwerkjes in de loop van de tijd allemaal verdwenen.

Heeft u herinneringen aan die markante kunstenaar of zijn kunstwerken? Stuur s.v.p. een mail naar matrixcommunicatie@gmail.com. De beheerders nemen graag contact met op.

De kerststal is nog tot Driekoningen te bezichtigen op De Lind.