bosch car service

Verwachtingen kerstbranche torenhoog in 2020*


Dit jaar verwachten ondernemers veel kerstbomen, kerstlichtjes en andere sfeervolle decoratie te verkopen. De kerstshow komt er bij tuincentra al in wanneer de tuinmeubels er eind september uit gaan. Intratuin staat er bekend om helemaal uit te pakken voor de feestdagen. In het tuincentrum staat het vol met vrolijk gedecoreerde kerstbomen, droogbloemen en groentakken in de do-it-yourself hoek en een heus miniatuur kerstdorp.

Hoge verwachtingen

Dit jaar lagen de verwachtingen voor kerst sowieso al hoog, maar juist door corona verwachten ondernemers nog meer van 2020. Mensen zijn veel thuis, hebben behoefte aan extra gezelligheid en kerst is al een tijd niet langer iets dat pas na Sinterklaas van start gaat. Nederlanders zijn er niet alleen steeds eerder bij, maar vieren kerst ook steeds uitgebreider. Volgens experts van het winkelplatform AdviesJagers.nl is kerst anticyclisch. ‘Wanneer het economisch wat minder gaat, laat de kerstverkoop andere cijfers zien. Mensen gaan niet op een verre reis, maar maken het thuis extra gezellig. Kerst leent zich hier optimaal voor. Veel mensen halen een kerstboom in huis, evenals andere decoratie zoals lichtjes, kerstkransen en versiering voor de boom.’

Online verkoop

De toeristen en dagjesmensen ontbreken in de stad, waardoor de opbrengst uit de fysieke winkels nog wat achterblijft bij de verwachtingen. De online verkoop maakt dit echter al ruimschoots goed. Zo blijkt dat webshops met kerstartikelen al in de eerste week van oktober zo’n 5 keer de normale omzet draaiden. Er wordt aangeraden om er snel bij te zijn met het bestellen van zowel kerstdecoratie als cadeaus vanwege de verwachtte drukte bij PostNL. Vooral kerstbomen, kerstboomversiering en lampjes doen het goed. Decoratieve items, van rendierbeeldjes, waxinelichtjeshouders en kerstmannenversiering, doen het beter in de fysieke winkel.

Sfeervolle Kerst (Foto: Eugenivy Now via Unsplash)

Warmte en saamhorigheid

Mensen associëren kerst met gezelligheid, warmte en saamhorigheid. De huidige coronacrisis maakt dat veel mensen zich eenzaam voelen. Door het thuis gezellig te maken en waar mogelijk digitaal contact te hebben met familie, kan er wat ontspanning gevonden worden. Een andere factor die sterk meeweegt dit jaar is verveling. Alle activiteiten waar mensen normaal een goed gevoel aan overhouden, zijn tegenwoordig moeilijker te bereiken. Geen etentjes, niet stappen of een weekendje weg. Nederlanders worden hierdoor zeer inventief in wat ze nog wel kunnen doen om een positieve vibe te ervaren.

Minder sociale verplichtingen

Ook voor wie normaal niets heeft met kerst wordt dit een andere kerst. Zo zijn er veel mensen die stress ervaren door de feestdagen, met name door de sociale verplichtingen. Wanneer het niet mogelijk is om veel mensen te ontvangen neemt deze druk af. Het is nog onzeker hoeveel mensen er dit jaar bij elkaar mogen komen voor kerst. Wel wordt er al gezegd dat het dit jaar niet de kerst en oud en nieuw gaat zijn zoals we die kennen van vorige jaren. Benieuwd hoe dit is geregeld in andere landen? Dit is hoe de landen om Nederland heen kerst proberen te redden.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer