banner

Geweigerde stennisschoppers blijken raadskandidaten WIJ! Oisterwijk


Een stem van een overlastgever is woensdag bij de verkiezingen in Oisterwijk geweigerd; van een ander werd dat gedaan vanwege teveel machtigingen. Dit blijkt uit rapportages van de stembureaus.

De stemmen werden geteld, hier en daar ook op de grond (Foto: Gemeente Oisterwijk)

Een overlastgever was samen met een ander erg luidruchtig aanwezig in het stemlokaal op het raadhuis, en weigerde de coronaregels op te volgen. Op enig moment verliet deze persoon het stemlokaal met een reeds ingevuld formulier, maar kwam later weer binnen. Dit is wettelijk niet toegestaan, waarna die stem ongeldig is verklaard.

Update: Het Brabants Dagblad laat weten dat het Stefanie Vulders en Kim Tjoa betreft, nummers 1 en 2 op de lijst van WIJ! Oisterwijk.  Beide kwamen eerder in opspraak vanwege uitspraken over een ‘frauduleuze raad’ en het ‘corona versus Tweede Wereldoorlog vergelijk’. Vulders laat in onderstaande video weten: ‘Ik zag mondkapjes en dacht, dit zijn niet onze stemmers.’

Volmacht

Een andere bezoeker had woensdag 3 machtigingen, en begreep niet waarom dat niet was toegestaan. Juist stemmen met machtiging aan een ander is vanwege corona een aanbevolen advies geweest van de gemeente.

In een recent artikel van PIT Onderzoek (6 november) over een tijdelijke kieswetswijziging – ten behoeve van de verkiezingen in de coronaperiode – werd vermeld dat volgens die wet maximaal 3 in plaats van 2 volmachtstemmen uitgebracht mochten worden. Op de website van de gemeente staat een maximaal van 2 aangegeven.

Update

Naar aanleiding van bovenstaande verschil in berichtgeving heeft Inge Dekker van PIT Onderzoek navraag gedaan en de verschillende wetspublicaties bestudeerd. Hieruit blijkt dat in de wetswijziging van 6 november vermeld staat dat een kiesgerechtigde drie in plaats van de oorspronkelijke twee volmachten mag inleveren. Minister Ollongren heeft echter hierna op 13 november een brief gestuurd naar Gemeente Oisterwijk, waarin zij aangeeft dat deze en nog een aantal andere maatregel niet voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oisterwijk doorgevoerd worden. Dit is voorafgaande aan 13 november met de gemeente besproken, omdat op de stempas reeds het aantal van twee werd vermeld. Gemeente Oisterwijk heeft deze brief een dag voor de verkiezingen aan onze redactie toegezonden.