kooplokaal

Spoedoverleg Oisterwijk over verkiezingen en corona


Naar aanleiding van berichtgeving op onze website afgelopen woensdag, heeft raadslid en lijsttrekker Geertje Mink (CDA) laten weten dat er die avond een spoedoverleg zou volgen.

Vanwege de (nu nog meer aangescherpte) coronamaatregelen is het CDA van mening dat de verkiezingen uitgesteld moeten worden, zodat per post stemmen mogelijk wordt. Er is daartoe een nieuwe wet in de maak, maar die is nog niet klaar. De gemeente heeft laten weten dat van uitstel geen sprake is, zelfs niet nu alle wijk- en cultuurcentra door de landelijke overheid gesloten zijn. Volgens de minister kunnen de verkiezingen doorgang vinden en de gemeente liet weten dat dit ook in die locaties mogelijk is. Het CDA echter vreest voor ouderen en kwetsbare medebewoners, dat die minder gaan stemmen en hierdoor de democratie onrecht wordt aangedaan. De partij spreekt zelfs van een ondemocratische dictatuur.

Geertje Mink – Lijsttrekker CDA Oisterwijk

Eerder afgelopen week en afgelopen woensdag werd hierover gepubliceerd. Het laatste bericht staat in relatie tot de verkiezingen in Amerika, maar vooral in relatie tot de persconferentie van dinsdagavond, waarbij minister Rutte nog strengere maatregelen aankondigde. Raadslid en lijsttrekker Geertje Mink gaf daarop in reactie op Facebook aan dat er woensdag een spoedoverleg zou volgen.

Dit overleg heeft zo blijkt om 17.00 uur plaats gevonden; in de agenda van de gemeenteraad staat dit overleg echter niet vermeld. Opvallend is dat Mink haar bericht ondertussen weer van Facebook heeft gehaald. Schijnbaar mogen wij het niet weten.

Het CDA is duidelijk tegen, maar enkele andere partijen hebben laten weten de verkiezingen wel door te willen laten gaan. Wat er exact besproken is, is nog niet bekend.

Update: Vrijdagochtend volgt een uitgebreid artikel over dit onderwerp van PIT Onderzoek (klik hier).