kooplokaal

Oisterwijk mist een museum


Oisterwijk mist een museum, en De Kleine Meijerij zoekt een verenigingsgebouw, een plek om de historie van Oisterwijk en haar directe omgeving te bewaren, te bestuderen, ervan te leren en te genieten van tentoonstellingen. De hoeders van ons cultuur-historisch erfgoed hebben binnenkort geen thuis meer. Zij zoeken een nieuw onderkomen en een klein ‘museum’.

door Joris van der Pijll

Bijzondere exemplaren, maar ook alle andere edities van het Kerkklokje, Nieuwsklok en diverse andere lokale media zijn er te raadplegen (Foto: Joris van der Pijll).

Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. Ruim 15 jaar huisvesten zij al aan de Spoorlaan in Oisterwijk, in de voormalige slagerij Knobbout en later het kantoor van destijds het Kerklokje, tegenwoordig de Nieuwsklok. Meer dan honderd jaar krantenhistorie is er opgeslagen en wordt met regelmaat bestudeerd voor het samenstellen van boeken en films. Er komen particulieren die bijvoorbeeld iets van hun familie of woning willen weten en de heemkunde-werkgroepen hebben er hun activiteiten. ‘We hebben een uitgebreide regionaal-historische bibliotheek, een uniek foto-archief ’, een werk- en vergaderruimte, een kleine tentoonstellingsruimte en opslag van allerlei erfgoed,’ aldus Anton van Dorp, vicevoorzitter van de vereniging.

Erfgoed

De heemkundigen vormen samen een keur aan historisch geïnteresseerden met als gezamenlijke hobby het verzamelen, bestuderen en veiligstellen van waardevolle overblijfselen uit vroeger tijden. Ze bevorderen de belangstelling voor de kennis van de eigen streek, haar volk en gebruiken. ‘We willen de kennis en beleving van ons aller erfgoed binnen ons werkgebied behouden, vergroten en belangstellenden daarvan in kennis stellen. Het verleden, heden en de toekomst verbinden door verhalen levend te houden. De leden van de Heemkundekring zijn hoeders van erfgoed, voorwerpen en tradities, kennis en informatie van wat mensen nalaten. We laten zien hoe het was en dat levert naast een beter begrip, zelfs ook inspiratie op voor de dag van vandaag en de verdere toekomst.’

De etalage aan de Spoorlaan.

Tijdschrift

Zoals gezegd komen er regelmatig inwoners met vragen over hun familie, hun straat, bedrijf of woonhuis. Informatie kan in dat geval geput worden uit parate kennis van de leden, uit boeken in de bibliotheek, of bijvoorbeeld uit de lokale kranten en tijdschriften die er bewaard worden. Ook boekenschrijvers en filmmakers maken daar volop gebruik van. Lang niet alles is digitaal beschikbaar, maar als het om noemenswaardige gebeurtenissen gaat, kan het zomaar in een vroegere krant staan. Het is ook dit archief dat regelmatig als grondslag dient voor artikelen van leden in het eigen tijdschrift dat de De Kleine Meijerij uitgeeft. Via onder andere dit tijdschrift deelt de Heemkundekring historische informatie, anekdotes en gebruiken. Steeds met mooi samengestelde artikelen en bijbehorende foto’s.

Plakboek

Een bijzonder project wat veel inwoners zich nog zullen herinneren, was het plakboek dat afgelopen jaar via supermarkt Jumbo werd verspreid. Een boek vol omschrijvingen bij oude foto’s; de foto’s konden gespaard worden bij de boodschappen. Een ware rage ontstond er met het verzamelen, sorteren en ruilen van de stickers. Inwoners die er normaal niet mee bezig waren, werden nu op een leuke manier betrokken en geïnteresseerd in de historie van hun eigen omgeving. Het boek werd uitgegeven door de supermarkt, maar al het werk vooraf, de foto’s en omschrijvingen, kwam uit handen van leden van de Heemkundekring. Het was een immens maar dankbaar werk.

Thuis

Onder andere schrijver Ad van den Oord duikt regelmatig het archief in (Foto: Joris van der Pijll).

Met een huursom van ongeveer een kwart van wat gebruikelijk is, huisvest de stichting nu nog aan de Spoorlaan. Het pand is door de eigenaar verkocht en krijgt een andere bestemming. ‘We zoeken een plek voor onze activiteiten, de leden en hun werkgroepen, denk aan een grote huiskamer, ruimte voor opslag en archief, en tentoonstellingsruimte.’ Een bibliotheek annex vergaderruimte, waar bijvoorbeeld ook de vergadertafel en burgemeestersstoel van het Moergestelse raadhuis weer in gebruik genomen kan worden, met een ruime ‘etalage’. Het is nodig, want net als bij culturele voorstellingen ‘moet onze informatie bereikbaar en het ons in bewaring gegeven erfgoed zichtbaar zijn voor alle inwoners van ons Oisterwijk en omstreken.’

De Heemkundekring werkt graag samen met andere vergelijkbare en elkaar aanvullende organisaties. Ook voor bijvoorbeeld toeristen, is het gezamenlijk inrichten van een klein museum ideaal. ‘Zodat bezoekers aan Oisterwijk en omliggende dorpen hier ook in de toekomst terecht kunnen voor boeken en informatie over natuur, cultuur en historie.’

Wie heeft er een idee? Wie wil meehelpen? Bel of mail Anton van Dorp via 013-5334278 of a.m.i.van.dorp@hetnet.nl.