banner

Na de verkiezingen komen er steeds weer apen uit de mouw


Het begint bijna ‘gewoon’ te worden; kort na de verkiezingen komen politici met spreekwoordelijke apen uit hun mouw. Een logische verklaring volgt dan vaak niet. Een korte analyse:

Niet alleen voor de verkiezingen ‘duikelen’ partijen over elkaar heen met – soms ook persoonlijke – ‘vingerwijzingen’; ook na de verkiezingen gebeurt dat. In onderstaande voorbeelden gaat het dan om verborgen gehouden ‘struikelingen’ binnen de eigen partij. De ene partij verschuilt zich achter geheimhouding; de ander hanteert totale ‘radio stilte’.

Weggedoken
Zo lezen we vrijdag bij de collega’s van het Brabants Dagblad dat Ton Bertels, tot voor kort voorzitter van het partijbestuur van Algemeen Belang, dit voorjaar opstapte als partijvoorzitter én zijn partijlidmaatschap opzegde: ‘Ik kon mij niet verenigen met de wijze waarop afscheid is genomen van Peter Smit. Zowel de fractie als de voorzitters waren echter wel degelijk al lang op de hoogte van de plannen van Smit. Ook formeel.’ Pas nadat de voornemens van de toenmalige wethouder in de openbaarheid kwamen, besloot de partij afscheid van hem te nemen. De kennis daarvan werd destijds door de partij stellig ontkent, met herhaling na expliciet vragen. Ook gaf de partij aan dat ze voorafgaande aan hun besluit een gesprek met hem hadden gehad; Smit zelf ontkende dat.

Lijsttrekker en woordvoerder Inge van Beers (AB) is sinds woensdag in totale stilte gehuld, zelfs geen uitleg over die stilte …

Vragen hierover werden toen, en ook nu niet beantwoord. AB is sinds de verkiezingen afgelopen woensdag totaal in ‘radio stilte’ weggedoken. Op geen enkele vraag komt antwoord. Daar waar alle andere partijen een reactie hebben gegeven op de uitslag, blijft die van AB opvallend afwezig. Ook op de vraag vanwaar die stilte, volgt geen reactie.

Toen
Deze verkiezingen zijn niet uniek. Bij de vorige verkiezingen was het AB voorman Ruud van de Ven die na zijn afscheid als raadslid een boekje open deed over – ook door hem – verborgen gehouden politieke onmin binnen zijn partij en de samenwerking met coalitiegenoot VVD. De verkiezingen daarvoor ging het mis bij het CDA; ook die onmin begon voor de verkiezingen, met vervolgens na de verkiezingen de overstap van hun twee raadsleden naar de VVD. Twee zetels verschoven van oppositie naar coalitie, met voor de VVD een duidelijk andere positie en een CDA zonder raadsvertegenwoordiging. Nog steeds, we zijn zes jaar verder, zijn er kiezers die dat als argument noemen voor hun verlies aan vertrouwen in de lokale politiek.

Bij informatie die niet voor, maar net na de verkiezingen boven water komt, mag duidelijk zijn dat de bezitter van die wetenschap de verkiezingen niet wil beïnvloeden. Toch is juist datgene wat verborgen blijft, waar kiezers ook recht op hebben om te weten. Het zijn immers de door hen verkozen volksvertegenwoordigers, die namens hen opereren in het politieke landschap. Het ene ‘kwaad’ wel vertellen, en het andere tot na de verkiezingen verborgen houden, dat ziet er niet uit als een eerlijke weergave van zaken.

Nu
Wat nu ná de verkiezingen ook boven water komt, is de door partij PRO vóór de verkiezingen actief verspreide verbazing over de woningbouwlocatie Taxandria, met een ‘vingertje wijzen’ naar burgemeester en wethouders. Daarvan blijkt nu dat de partijleden zelf bij de bespreking van dat onderwerp aanwezig waren. In dit geval niet openbaar gemaakt door de partij zelf, maar boven gekomen uit navraag door onze redactie. De partij kom vooralsnog slechts met de uitleg: ‘het is geheim’.

De misdragingen van de leden van WIJ! Oisterwijk, die woensdag bij het stemlokaal zijn voorgevallen, werden niet op die stemdag bekend gemaakt. Ook dat had de stemuitslag vast en zeker beïnvloed. Mogelijk vanwege extra stemmen voor WIJ! van aanhangers van ‘corona waanzin’, of andersom extra stemmen voor bijvoorbeeld de VVD. De laatste had maar enkele ‘WIJ! stemmers’ nodig om alsnog een extra zetel te behalen.

Of dat laatste vanwege de hertelling nog gaat gebeuren, horen we deze zondag klokslag 16.00 uur als de uitslag daarvan bekend wordt gemaakt. Uiteraard straks te lezen op deze website…