lezing goed oud worden

In Memoriam: Döllekesgats Grootvorst Henk Dekkers


Henk Dekkers, Grootvorst en Erelid van De Zotte Mulders, Groot Kruis Drager van Dölleksgat, is afgelopen dinsdag 3 november op 88-jarige leeftijd overleden.

Henk is bij velen vooral bekend van carnaval. Hij begon bij De Zotte Mulders als nar, ‘gek doen en schoenen poetsen om zo geld voor de vereniging bij elkaar te halen,’ zo omschreef hij zijn beginjaren; enkele jaren later werd hij verkozen tot Prins.

De leden van zijn carnavalsvereniging De Zotte Mulders herdenken hem:

Dorpswachter Gé en brandwachter Ad ‘beplakken’ Grootvorst Henk.

Afgelopen 10 juni hebben jouw Zotte Mulders nog een aubade gebracht, vanwege je carnavaleske leeftijd 8×11.
Henk is in 2005 uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar, hij kreeg hiervoor de Peer Paorel Prijs, vanwege zijn onbaatzuchtige inzet op velerlei terrein: voor de katholieke arbeidersjeugd, voor de K.B.O. Oisterwijk, voor het Baanlozen en Ouderenbiljart, voor Verstandelijk Gehandicapten, voor Taxandria afdeling Handbal en voor zijn carnavalsvereniging De Zotte Mulders.
In 2016 was Henk 40 jaar verendrager en 25 jaar grootvorst van zijn Zotte Mulders.
Begonnen als nar, van 1976 tot 1991 is hij prins geweest van de Zotte Mulders en vanaf 1991 Grootvorst. Ook heeft Henk een groot aantal jaren in het bestuur gezeten.

Henk Dekkers in zijn beginjaren van carnaval bij de handbal, samen met zijn geliefde.

Henk is ook samen met Pastoor Dumoulin de grondlegger geweest van de carnavalsmis in Döllekesgat.
De laatste jaren was Henk erelid, de taken werden overgedragen, maar Henk was nog altijd overal bij, bij álle prinsenbals en evenementen en zeker bij zijn evenement het tonpraoten, waar hij jaarlijks nog steeds de tonpraters aankondigde! In 2016 is Grootvorst Henk onderscheiden als Groot Kruis Drager, de hoogste carnavaleske onderscheiding in ons Döllekesgat.
Je was voor ons als club, Mister Carnaval, en we mogen wel zeggen voor velen om je heen. Je was op aswoensdag al bezig met het volgend carnavalsseizoen.
Henk rust in vrede en bedankt voor al die mooie jaren.
Bestuur en leden c.v. De Zotte Mulders

Handbal

Henk heeft zich ingezet voor diverse clubs en verenigingen: muziek, carnaval, ouderen, volkstuinen, gehandicapten, biljart, straatvoetbal en handbal. Over deze laatste zei hij ooi zelf: “Ik leer de kinderen omgang met elkaar en met de bal. Ze zien mij tegenwoordig als een soort van Opa die hen spelenderwijs leert met een bal te spelen om er vervolgens hun sport van te maken. Het is openstaan voor kritiek, dankbaarheid ontvangen van de kinderen als het lukt, en voldoening vinden in de hulp die ik ze kan bieden als het een keer niet zo goed gaat.”

Medeleven

Er volgde woensdagochtend al snel honderden wensen van medeleven, met daarbij ook mooie woorden van diverse verenigingen:

Henk Dekkers op trompet, een foto aan de muur bij Henk thuis.

Henk Dekkers was een vriendelijke man, altijd in voor een praatje en een carnavalsliefhebber pur sang. Wat dat betreft is 88 jaar een mooie leeftijd, maar Oisterwijk en de Zotte Mulders verliezen een iconische grootvorst. – CV De Strûivenwèners Haaren

Klein van stuk maar groot van daden. Een ontzettend vriendelijke man met een indrukwekkende staat van dienst. – Bont Döllekesgat

Het Karnaval van Döllekesgat heeft weer een icoon moeten laten gaan… Een mooie man, een gouden vrijwilliger, een echte GROOTVORST is van ons heen gegaan. – Dweilorkest Sorry

Een groot karnavalsicoon is ons ontvallen. – Zenderbijband Oisterwijk

De karnavalsmis van Kansplus Oisterwijk zal nooit meer hetzelfde zijn door het verlies van deze mede-oprichter, grootvorst Henk. – Marlies van Rijzingen/ KansPlus

Hoeveel jaren mochten wij hem ontvangen op onze ‘ouwe’ Moergestelse sauwelavonden als speciale gast… ’n Héél bijzondere en aimabele man is niet meer… – Martien Oerlemans

Helaas is weer een karnavalsicoon van ons heengegaan. We delen het In Memoriam van de Zotte Mulders, die het niet mooier hadden kunnen verwoorden. – Stichting Döllekesgat

Over Henk – Uitstraling 2005 – Vrijwilligersprijs voor Henk Dekkers, een wereld vent

Na mijn gesprek of interview neem ik bijna altijd direct plaats achter mijn PC en begin het verhaal vorm te geven. Zo ook deze keer. Ik weet alleen niet waar ik moet beginnen: het gewonnen beeldje op de TV, de verschillende oorkondes, de Orde van Oranje Nassau, zijn mini-carnavalsmuseum met honderden onderscheidingen… Mijn gesprek met Henk Dekkers zat zo vol met allerlei ervaringen, leuke en minder leuke dingen uit zijn leven. Allemaal vol enthousiasme en overtuiging vastgelegd in zijn woorden en omgeving. Voor deze ene keer heb ik besloten dit artikel te beginnen met mijn conclusie. De conclusie die ik zoals gebruikelijk in de laatste alinea naar boven laat komen: Henk Dekkers, da’s een wereld vent!

Henk ‘waakt’ als Grootvorst over carnaval en de jeugd – Uit een interview met Henk, door kinderen van Petje Af (Foto: Fred van Laarhoven, op aanwijzen van links Tia en rechts Jeremiah).

Over Henk – Nieuwsklok 2016 – Veertig jaar verendrager, de meest onderscheiden Oisterwijker

Laten we dit artikel beginnen met een beetje bijzondere verklaring, het gaat immers om een ‘beetje’ heel erg bijzondere man: Het is onmogelijk gebleken het levensverhaal van Henk, zelfs niet het Prinsenbestaan, laat staan het Grootvorsttijdperk, en al helemaal niet zijn carnavalsleven in woorden te bevatten;  woorden, pagina’s, zelfs deze krant zou te kort schieten. Eenieder die hem kent zal het er mee eens zijn: een poging doen om er iets van te maken zal in het niets verbleken bij wat deze mens voor de Oisterwijkse samenleving en voor Döllekesgats carnaval betekent.

Namens onze redactie, wensen wij zijn familie en vrienden, De Zotte Mulders en alle mede-carnavalsvierders enorm veel sterkte toe.