banner

Hoe gaat het vandaag met de verkiezingen?


LOVO heeft enkele films gemaakt, en er is al wat bekend over de opkomst:

Stemmen verloopt rustig, alle ruimte, veel voorzorgsmaatregelen en veel hulp van medewerkers (Foto: Joris van der Pijll)

Burgemeester Hans Janssen heeft vanmorgen de verkiezingsdag in Haaren geopend. 10,4 % heeft voor 11 uur een stem uitgebracht, zo laat de gemeente weten. dat was in 2018 2% hoger. Of die daling zich vandaag doorzet is nog niet bekend. Veel mensen werken thuis, en kunnen de hele dag nog stemmen.

In verband met de corona risico’s en maatregelen volgt de landelijke overheid de situatie in Oisterwijk op de voet. Dit omdat we een soort van proeftuin zijn voor de verkiezingen in maart. Er volgt hiervoor nog een wetswijziging, die voor Oisterwijk niet op tijd klaar was. Dat is mede de reden waarom poststemmen in Oisterwijk nog niet kan.

Update 16.00 uur

Signalen tot nu toe bij de verkiezingen in Oisterwijk zijn positief! Tot nu toe komen kiezers verspreid over de dag naar de stembus. Geen sprake van lange rijen, het loopt er lekker door. We krijgen op locatie en op sociale media positieve geluiden: dat het goed en coronaproof is geregeld. Er wordt regelmatig gemachtigd, maar we zien vooralsnog niet veel meer machtigingen dan normaal.

Ook ouderen laten zich gelukkig veel bij de stembus zien. De coronamaatregelen worden in de stembureaus goed opgevolgd. Zo desinfecteren kiezers de handen bij binnenkomst, dragen nagenoeg allemaal mondkapjes en houden voldoende afstand van elkaar en stembureauleden. Geen weerstand tegen de maatregelen en het aangepaste proces.

Update 19:30 uur

De opkomst tot 16.oo uur is 26,3%, dat was in 2018 30,9%.

Om 18.00 uur was de opkomst 33,4 %.

Om 21.00 uur sluiten de stembussen, behalve als er op dat moment een wachtrij staat, dan blijft deze langer open.

Bekijk ook onderstaande films.