banner

Column Roland Smulders: Lelijke bruine vlekjes


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Lelijke bruine vlekjes

 

De inwoners van Moergestel – tegenwoordig een deel van mijn woonplaats Oisterwijk – zijn geen gelukkige mensen. Er heerst een diepgewortelde onvrede en als echte Oisterwijker ben ik een stukje van het probleem. Dat is natuurlijk niet fijn om te horen, want ik heb niks tegen mensen die in Moergestel wonen. Wat schiet ik ermee op inwoners van Moergestel het idee te geven dat zij er in het grote Oisterwijkse verband maar wat bijhangen? Zulke gevoelens leiden uiteindelijk altijd tot frustratie die een uitweg zoekt in de vorm van bedenkelijke uitspraken in de trant van ‘eigen volk eerst en de rest terug naar de klapperboom.’

En denk nu alsjeblieft niet dat het wel zal loslopen, beste inwoners van Moergestel. In het Oisterwijk waar jullie zo graag bij willen horen, is dit momenteel het gesprek van de dag naar aanleiding van een uitspraak over rapper en woordkunstenaar Akwasi. Zichzelf serieus nemende politici doen vervlogen tijden herleven door onze dominante cultuur op een ongenuanceerde manier te verdedigen tegen verderfelijke invloeden van buitenaf. Van mij mogen dat soort figuren denken wat zij willen, maar dan wel alsjeblieft niet uit mijn naam. Niet door lieden die ook maar zijn komen aanwaaien en nu doen alsof zij echte Oisterwijkers zijn.

Het niveau is inmiddels zo diep gezonken, dat ik mij ernstig begin af te vragen of ik in mijn columns nog wel reclame wil maken voor mijn Oisterwijk. Nog even en ik ga mijzelf aanmelden voor uitzetting. Samen met Akwasi desnoods. Dan kan ik hem onder een palmboom lekker goedmoedig gaan zitten stangen met verhalen over Sinterklaas en zijn knechten in de oude Kunstkring. Hoe ik zat te rillen bij het vooruitzicht in de zak te moeten. Vindt hij het ook niet jammer dat jeugdherinneringen tegenwoordig niet meer gedeeld mogen worden, omdat er dan meteen een veroordelend etiket op ons wordt geplakt.

Als jullie in Moergestel denken dat er niet bij horen ongelukkig maakt, dan beseffen jullie niet hoe bevoorrecht jullie zijn. Blijf vooral op afstand en onbedorven. Ik zeg dit ook tegen de inwoners van Haaren die binnenkort bij Oisterwijk gaan horen en ongetwijfeld ook te maken zullen krijgen met de teleurstellingen van het opgaan in een groter verband. Het gras in Oisterwijk lijkt alleen op een afstand groener. Wie dichterbij komt en beter kijkt, ontdekt al snel lelijke bruine vlekjes. Tel daarom jullie zegeningen en steek een stevig stokje voor de intocht van strijders die zich ongevraagd hard komen maken voor de dominante cultuur van ouderwetse pieten en fakkeloptochten ter bevordering van de superioriteitsbeleving. Op een genuanceerde manier hoeft het niet te gebeuren. Belangrijk is dat de boodschap duidelijk overkomt.

 

Roland Smulders