brabantspronkjuweel

Column Roland Smulders: Inhaalslag


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

Inhaalslag

 

De gemeenteraad van mijn woonplaats Oisterwijk heeft een streep gehaald door het plan de onroerendezaakbelasting fors te verhogen. Burgemeester en wethouders kunnen wel zeggen dat het een noodzakelijke stap is voor het rond krijgen van de begroting, maar dan moet die stap maar gezet worden na de verkiezingen. Vrijwel alle partijen zijn het erover eens dat dit niet het moment is voor electorale zelfmoord.

Zelf heb ik een huurhuis en huurders betalen geen onroerendezaakbelasting. Vroeger wel, kan ik mij nog herinneren, maar veel stelde het niet voor. De financiƫle problemen van Oisterwijk zullen vermoedelijk niet zijn veroorzaakt door het besluit van de wetgever voortaan af te zien van mijn symbolische bijdrage. Ik kan het mij dus veroorloven hoofdschuddend aan de zijlijn te staan en mij te verbazen over de onbeschaamdheid waarmee de meer kapitaalkrachtige inwoners naar de mond worden gepraat. Nee, zij hoeven niet te vrezen voor hogere kosten. Later natuurlijk wel, maar dat krijgen zij pas te horen als de stemmen zijn geteld.

Het CDA in Oisterwijk heeft voorgesteld de verkiezingen uit te stellen. Gevreesd wordt dat veel oudere kiezers vanwege corona afzien van de gang naar het stemhokje en dat kan voor de partij rampzalig uitpakken. Het laatste wat zij wil, is voor de tweede keer te worden weggevaagd. Dan maar liever iets minder nadruk op de letter D in de naam tot er een bevredigende oplossing is gevonden in de vorm van het stemmen per post.

Op mijn deurmat vallen regelmatig brieven en kaarten die voor andere mensen zijn bestemd. En het kwam zo vaak voor dat ik bankafschriften miste, dat ik maar ben overgestapt naar de digitale versie. Als het dezelfde post is die in de toekomst moet zorgen voor het bezorgen van mijn stembiljet, heb ik daar toch moeite mee. En als ik om aan de veilige kant te blijven mijn stem zelf bij de gemeente moet afgeven, dan kan ik net zo goed op de ouderwetse manier blijven stemmen. Anders dan het CDA denkt, ben ik niet bang juist daar corona van te krijgen. In de ruim veertig jaar dat ik al democratisch mag meepraten, heb ik nooit hoeven wachten in een overvol stemlokaal. Met het gevaar voor besmetting zal het dan ook wel loslopen.

Hoop dat ik met mijn traditioneel uitgebrachte stem het verschil zal maken, heb ik echter niet. Ook dat is het gevolg van bittere ervaringen uit het verleden. Partijen die nu nog met veel mooie idealen hengelen naar mijn steun, hebben andere zorgen zodra de stemmen zijn geteld. Er moeten afspraken worden gemaakt over prettig samenwerken en het wordt de hoogste tijd de begroting weer op orde te krijgen met een inhaalslag bij de onroerendezaakbelasting. De al zo vaak beloofde dorpspomp moet tenslotte ergens van betaald worden.

 

Roland Smulders