bosch car service

Woningrenovatie voor mezenkastjes De Noenes in Haaren


Een geslaagde “woningrenovatie” voor de mezenkastjes op De Noenes in Haaren, werd uitgevoerd op zaterdag 3 oktober.

Vrijwilligers van De Noenes maken alle kastjes schoon.

12 bewoners van De Noenes gingen aan de slag met het schoonmaken, repareren en weer terughangen van 50 mezenkastjes. Deze actie is een initiatief van de Natuurwerkgroep van Vereniging de Noenes in Haaren. Vorig jaar maakten de buurtbewoners van De Noenes tijdens Burendag met elkaar een groot aantal mezenkastjes om op een natuurlijke manier de eikenprocessierups te bestrijden. Noenes Natuurwerk vulde dit aantal nog verder aan, zodat op vrijwel alle paden meerdere mezenkastjes hangen.

De huisjes werden afgelopen zaterdag van de bomen geschroefd, schoongemaakt en weer teruggehangen. “In het nest dat de uitgevlogen jongen achterlaten, zit vaak ongedierte en soms blijft er een niet uitgekomen ei of een dood jong achter. Om ervoor te zorgen dat de mezen ook in het nieuwe seizoen weer nestjes gaan bouwen, is een schoonmaakbeurt geen overbodige luxe”, vertelt Noenes Natuurwerk. “Een deel van de kastjes hebben we ook voorzien van een nieuwe voorkant omdat spechten deze soms ook willen gebruiken en de vliegopening groter maken. Tijdens het schoonmaken zagen we dat alle nestkasten bewoond zijn geweest. Mooi om te zien hoe intensief ze worden gebruikt!”

DTZ logo low