banner

WIJ! Oisterwijk onverminderd verder en de anderen misschien toch in de raad


Stefanie Vulders legt in een video uit wat er deze week is voorgevallen, en hoe ze verder wil.

Ze wil geen partij discipline, en alle leden mogen volgens haar zelf weten wat ze zeggen, ook als daar in de media en vanuit inwoners kritiek op volgt. Ook het deze week omstreden, en overigens ook het door Vulders zelf gedeelde vergelijk van de corona situatie met die van de oorlog, met daarbij de term landverraders en de Jodenster. Drie van de zes leden namen afstand van die uitspraken, en later ook van de partij. Bijzonder is dat ook burgemeester Hans Janssen zijn mening gaf op de uitlatingen van de verkiezingskandidaten. Vulders, Tjoa en vader Vulders gaan onverminderd door.

Voorkeursstemmen

v.l.n.r. Eric Knaapen (neemt afscheid), Kim Tjoa, Stefanie Vulders, Toin Verhoeven (neemt afscheid) en René Peek (neemt afscheid).

René Peek, Toin Verhoeven en Eric Knaapen hebben aangegeven afscheid te nemen van de partij. Maar ze staan en blijven op de kieslijst en dat geeft een bijzondere situatie. Een woordvoerder van de gemeente geeft daar uitleg over: ‘Als de situatie zich voordoet waarbij een partij 1 of meerdere zetels haalt en een van de kandidaten dankzij voorkeursstemmen recht heeft op de betreffende zetel, kan men zich distantiëren of afsplitsen van de partij. Dit betekent dat de betreffende persoon zitting mag nemen in de gemeenteraad. De (al dan niet met voorkeur) gekozen kandidaat kan er ook voor kiezen de benoeming tot raadslid te weigeren. Dan gaat de zetel weer terug naar de partij.’

Toin Verhoeven laat weten dat ze nu een week rust nemen, en daarna ‘komen we weer in de lucht’.  Wat dat precies betekent horen we tegen die tijd; het laatste woord hierover is waarschijnlijk nog niet gezegd.