genieten

WIJ! beschuldigt D66 Oisterwijk van psychische manipulatie


‘Corrupt’ en ‘machtsmisbruik’ waren termen die door raadslid Stefanie Vulders eerder overigens geheel onbewezen werden gebruikt; nu geeft haar nieuwe partij WIJ! Oisterwijk aan dat D66 zich schuldig maakt aan het oneigenlijk woordgebruik ‘om iedereen op de kast te jagen’.

De brandweer leest in de vrachtbrieven wat er in de tankwagons zit (Foto: Toby de Kort).

D66 heeft net als PrO bezwaren geuit tegen de giftreinen die door Oisterwijk rijden; WIJ! Oisterwijk vindt dat onzin. Op zich inhoudelijk niets mis mee; iedere partij heeft zo zijn standpunt op lokale onderwerpen. Anders is het als partijen elkaar openlijk zwart maken en het over ‘de poppetjes’ in plaats van de inhoud gaat. Zoals met het (onbewezen) beschuldigen van corruptie en machtsmisbruik of zoals nu met een beschuldiging van psychische manipulatie. In hetzelfde bericht zegt WIJ! Oisterwijk dat zij daar zelf niet aan mee doet.

Gaslighting
WIJ! noemt het gedrag van D66 ‘Gaslighting, een vorm van psychologische manipulatie waarbij de pleger erop uit is zijn slachtoffer of tegenstander mentaal te ontredderen door bij deze twijfel te zaaien aan het eigen gezonde verstand,’ aldus de partij in hun bericht. D66 zou zich schuldig maken aan manipulatie, door volgens hen onterecht woorden te gebruiken als ‘opgeschrikt, brand, benzeen, gevaarlijke goederentreinen, grote overlast, geschrokken, onrust, iedereen erkent het probleem, niemand doet wat…’ Woorden die bij D66 boven kwamen na de treinbrand in het centrum van Oisterwijk.

In hetzelfde bericht stelt WIJ! Oisterwijk: ‘Dit is niet de manier waarop WIJ! Oisterwijk in het politieke leven staat.’ De partij zegt ‘met gezonde verstand naar de feiten te kijken’. Feiten echter, die in de beschuldiging richting D66 precies ontbreken. Er is ons in ieder geval geen bewijs bekend van de intenties van D66 om te manipuleren, twijfel te zaaiende of mentaal te ontredderen.

Stefanie Vulders – WIJ! Oisterwijk

Corrupt
Oprichtster en lijsttrekker van de nieuwe partij WIJ! Oisterwijk is huidig raadslid Stefanie Vulders. Zij gebruikte in een eerdere uiting van onvrede over haar raadscollega’s woorden als ‘trekken aan een dood paard met een boerderij er achter, frictie binnen de partij, het systeem niet deugt, gemeenteraad is amateuristisch, vriendjespolitiek’. Woorden die in bovenstaande uitleg evengoed als ‘Gaslighting’ gezien kunnen worden. Het werd nog erger: Vulders noemde de huidige raad corrupt en later werd dat omgebogen tot machtsmisbruik. Met aantoonbaar feitelijk bewijs van dergelijke misstanden kwam ze echter niet.

Vulders heeft desgevraagd niet op onze vragen gereageerd.