kooplokaal

Moergestels boek beschrijft gruwelijkheden tijdens de Holocaust


Jos Denissen uit Moergestel, zijn werkzame leven prijkt op de achterkant, is naast zijn eerdere veelal beroepsmatige werken met regelmaat verantwoordelijk voor leuke en gezellige publicaties van lokale verenigingen. Hoe anders is het boek dat hij tijdens de corona-lockdown schreef: Der Übermensch – Het beest van de Holocaust.

Door Joris van der Pijll

De verschrikkingen die onze generatie heeft meegekregen in boeken en Tv-programma’s, moeten ver in het niet staan bij het zelf ervaren. Volgens Jos waren dat ‘gruwelijke ervaringen van de gevangenen en de wreedheden, moordlust en misdaden van de leiders en bewakers.’ Het is geen groot boek dat voor ligt, maar wel een boek met een grote indruk. Bewust heeft Jos er voor gekozen het overbrengen van die indruk compact en leesbaar te houden, en dat is gelukt. Wie het boek leest neemt een stuk historie mee, wat Jos hoopt als voorbereiding op een bezoek aan een voormalig kamp.

‘Sinds ik als tiener vernam van de (toen nog kort geleden) holocaust intrigeert het me hoe verstandige mensen elke menselijkheid verloren en zwolgen in gruwelijkheid en wreedheid. Jouw boek biedt de kans om de grote tragiek nog beter op het netvlies te krijgen. En ook om trots te zijn op een Gesselnaar die deze prestatie weet te leveren. Ik hoop dat met mij velen je boek lezen en de eeuwig noodzakelijke waarschuwing voor het kwade in de mens levend houden.’ – Burgemeester Hans Janssen.

Verzwegen
Niet voor te stellen voor de meeste mensen van middelbare leeftijd of jonger, is dat de Holocaust in de jeugd van de in 1947 geboren auteur tijdens zijn gehele opleiding bijna onbesproken bleef. De nu alom bekende uitroeiing van bevolkingsgroepen was destijds vrijwel onbekend. ‘De wereld zweeg bijna 20 jaar over het drama; verstopte het,’ aldus Jos die het goed doet te zien dat er nu wel aandacht voor is. ‘Wellicht is het een les om dictators te minachten, om wreedheid te veroordelen, om open te staan voor de medemens die wordt onderdrukt, om het opkomend antisemitisme en andere vormen van racisme en discriminatie te veroordelen en te bestrijden.’

Waarom
Een vraag die direct opkomt bij het zien van dit nieuwe boek is waarom? Waarom een nieuw boek, en waarom door iemand die zelf de oorlog niet heeft meegemaakt? Jos verwacht die vragen en geeft er zelf antwoord op in zijn voorwoord. Hij beschrijft de vragen die bij hem naar boven kwamen, op momenten dat hij verhalen las; via die verhalen hun ervaring haast kon voelen. Waarom zij, waarom op zo’n wrede manier? Het houdt Jos bezig, hoe het kan dat een mens zich zo als beest gedraagt. Niet alleen de Duitsers – hij spreekt bewust van Nazi’s, maar ook toen en later ontstonden degelijke wreedheden in andere landen. Wreedheden zo ernstig, dat de mensheid het wegstopte.

Oisterwijk
Nog in het voorwoord, begint Jos met verhalen over die indrukwekkende periode. Net 14 hoort hij zijn vader en diens vriend Wim uit Oisterwijk praten over hun verblijf in een krijgsgevangenkamp en de gruwelijkheden die zij daar hebben gezien. Het maakt indruk bij de jonge Jos, die daarna zijn boek vult met korte en leesbare verhalen, op zoek gaat naar antwoorden op vragen, en deze vermengd met foto’s en gruwelijk sprekende voorbeelden. Maar niet alleen het boek, dat vanaf heden te koop is in de bekende lokale verkooppunten, maar ook de website die Jos heeft ingericht met informatie en video’s is interessant om te bezoeken. Kijk op www.hetbeestvandeholocaust.nl voor alle informatie en onder andere een interview met Jos dat te zien was bij Moergestel TV.

 

‘Joodse vrouwen zitten naakt te wachten op hun executie’ – een pagina uit het boek ‘Der Übermensch – Het beest van de Holocaust’ door Jos Denissen.