banner

MIGO heeft de Oisterwijkse sport aangemoedigd


Brabants Mooiste kon starten met bijdrage uit het Oisterwijkse innovatiefonds.

Brabants Mooiste wielerevent aan de finish in het centrum van Oisterwijk.

Brabants Mooiste, in september 2019 voor het eerst georganiseerd, wordt een terugkerend evenement. De vrijwilligersorganisatie had ten doel een professioneel wielerevenement te organiseren en dat is gelukt. Vanwege corona werd 2020 uitgesteld; de tweede editie staat gepland op 5 september 2021.

Volgens Arnold Broenink, voorzitter van de gelijknamige stichting, was de aanvraag bij het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO) een goede zet. ‘Zo’n eerste keer gaat met allerlei opstartkosten gepaard, terwijl tegelijkertijd het aantal deelnemers onzeker is. Wielrennen begint de grootste sport van Nederland te worden, maar je moet bekendheid verkrijgen, en dat maakt zo’n eerste keer extra spannend. MIGO heeft met een prachtige aanmoedigingssubsidie die onzekerheid mede opgevangen.’ Het is een van de voorwaarden van MIGO, als uitgangspunt, dat je na de opstart zelfstandig verder kan. Lukt het niet, geen nood, daarvoor is het een innovatiefonds; lukt het wel, dan is het voor MIGO een bijdrage aan de opstart van weer een nieuw succes.

Het doel van Stichting Brabants Mooiste was om een wielerevenement te organiseren dat zich kan meten met de beste, door professionele partijen georganiseerde toertochten van Nederland, maar dan Brabants en uitsluitend met vrijwilligers. ‘Daar zijn we gezien de reviews in geslaagd,’ aldus Arnold. Zo behaalde het evenement de maximale score van 5 sterren bij FietsSport Magazine en het “extra goed geregeld evenement” van de NTFU. ‘Maar belangrijk was ook de lol die we er zelf in hadden en de enthousiaste reacties van deelnemers, vrijwilligers en onze partners, de horeca en Gemeente Oisterwijk.’

Feest

Dit maakt Brabants Mooiste zo uniek.

Samen vormt Brabants Mooiste vandaag een organisatie van 4 fietsvrienden en daaromheen 50 vrijwilligers uit en rondom Oisterwijk, die met betrokken middenstanders, hoofdzakelijk horeca, gemeente en locale sponsors de schouders onder dit evenement zetten; vorig jaar goed voor 600 betalende bezoekers. Voor MIGO was het in deze subsidieronde de sportieve waarde, het samenwerken, het verbinden van partijen dat een rol heeft gespeeld.

Dat dit alles een feest was, en ook als het kan in 2021 weer gaat worden, dat mag duidelijk zijn. ‘Voor mij was de aankomst van de renners op De Lind, met Brabantse hostessen, beenmassages en live muziek door Znerik en de Bollekes werkelijk een feest!’ De dronebeelden van wielrenners over de Kampina, vergezeld van een kudde paarden bracht prachtige beelden, vormden de spreekwoordelijke kers op de taart.

Brabant Mooiste
September 2019 en 2021
Kosten project: tussen de 16 en 20k
Bijdrage MIGO: 7.5k
Aantal publiek: 600
Aantal vrijwilligers: 50

Meer informatie:
migo-oisterwijk.nl
brabantsmooiste.nl