anytime

Inwoners uitgesloten van omwonendenoverleg AZC Oisterwijk


Niet alle inwoners zijn welkom. Wie aanwezig wil zijn moet eerst door de groep worden goedgekeurd, zo stelt het COA.Het omwonendenoverleg voor inwoners rondom het AZC in Oisterwijk is alles behalve toegankelijk, blijkt uit onderzoek van onze redactie. Burgemeester Hans Janssen weet dat, maar laat dat over aan het COA.

Deze week kregen de raadsleden van het college (Burgemeester en Wethouders) informatie over de lopende afspraken met het COA over AZC Oisterwijk. Een van de onderwerpen waarover informatie werd gegeven betreft het omwonendenoverleg. Een overlegvorm die inwoners van Oisterwijk gelegenheid geeft met COA in gesprek te gaan over hun ervaringen en vragen over het AZC.

Ballotage

Het AZC in Oisterwijk (Bron; Google Maps)

Wie echter aan wil sluiten bij dit overleg, of antwoord wil op vragen die daar gesteld zijn, komt in een ambtelijke molen terecht die meer dan een half jaar duurt, met ook afwijzingen. Inwoners die daar behoefte aan hebben, worden volgens het COA eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de groep. Zo kreeg onze redactie bericht van een Oisterwijks raadslid dat uitgesloten werd van deelname, en ook een buurtbewoner die al enkele keren oog in oog heeft gestaan met criminele asielzoekers liet ons weten bij het overleg niet welkom te zijn. Deze laatste noemt de selectie van deelnemers een ‘ballotage’.

Kringetje

Volgens de gemeente zijn de overlegdata tot en met 2021 gepland, maar het COA geeft geen antwoord op de vraag wanneer. Volgens de gemeente worden de geplande data met omwonenden gecommuniceerd, maar die uitnodiging blijkt te gaan naar een select groepje. Wie tijdens het overleg een vraag stelt aan de burgemeester, krijgt het antwoord na een half jaar via het COA. Als wij dezelfde vraag stellen namens diezelfde inwoner, ‘omdat het zo lang duurt’, stuurt de woordvoerder van de burgemeester ons naar het COA. En nee, ook van hen krijgen we dat antwoord niet…

Dat inwoners worden uitgesloten? De burgemeester laat het over aan het COA…