bosch car service

Facebook zet censuur op Oisterwijk Nieuws


De beheerders van Facebook hebben afgelopen week censuur gepleegd op berichten van Oisterwijk Nieuws.

Sinterklaas in Oisterwijk, met op deze foto bewust geen ‘zoetigheid uitdelende kindervriend’   (Foto: Joris van der Pijll).

Censuur, niet omdat we iets schokkends hebben gedaan, integendeel. Het ‘vrije’ platform voor ieders eigen meningsuiting pleegt censuur; het gebruikt haar controlerende macht om in dit geval de persvrijheid te beperken. En juist die vrije meningsuiting en persvrijheid is in Nederland een hoogstaand goed.

Sinterklaas
Recent heeft Facebook wereldwijd besloten dat er geen uitingen van ‘helpers van Sinterklaas’ meer in beeld mogen komen (We noemen de naam en kleur maar even niet, in de hoop dat dit bericht wel op Facebook mag blijven staan). En juist het bericht over deze Oisterwijkse – door velen overigens ongewenste –  cultuurverandering, juist het bericht waar in staat dat Sinterklaas daar in Oisterwijk mee gaat stoppen, juist dát bericht zou volgens Facebook ‘haatdragend taalgebruik’ bevatten. Snapt u het nog?

Monddood
Uiteraard hebben we geprobeerd om aan Facebook uitleg te geven, en bezwaar te maken tegen dit besluit, maar dat was niet mogelijk. De multinational gooide binnen 1 seconde het ‘corona smoesje’ voor ons neus, en daarmee was volgens hen de kous af. ‘We bieden meestal de mogelijkheid om een beoordeling aan te vragen en om weerwoord te geven als we een onjuiste beslissing nemen. We hebben op dit moment minder beoordelaars beschikbaar in verband met de uitbraak van het coronavirus.’

Machtsmisbruik
Het is nog erger. Omdat ze dreigen met, en wij willen voorkomen dat Facebook onze berichten aan u volledig blokkeert en ons de toegang tot dit kanaal ontzegt, hebben we ook andere berichten van onze ‘zoetigheid uitdelende kindervriend’ moeten verwijderen. Want ze hebben blijkbaar wel tijd om berichten van lokale journalisten te volgen en te verwijderen – en na herhaling mogelijk ook te blokkeren – maar van enige vorm van reactiemogelijkheid of bezwaar is geen sprake.

Ook Omroep Brabant heeft er last van:  ‘Nieuwsartikelen waar … …  is afgebeeld zijn ook bij ons offline gehaald. Dat terwijl Facebook had toegezegd om media te ontzien.’ 

Het is wat ons betreft een ongekende vorm van machtsmisbruik.

Voor eenieder die ons volgt via Facebook, weet dus dat er berichten verwijderd worden, en weet ook dat we vandaag of morgen zomaar ‘uit de lucht’ gehaald kunnen worden. Wie niets wil missen, bekijk onze website, volg ons op Twitter (klik hier), of vraag onze e-mail nieuwsbrief (klik hier).