anytime

Een schoonmaakcobot! Bestaat dat?*


Stel het je eens voor: nooit meer je huis schoonmaken! Altijd thuiskomen in een huis dat perfect is schoongemaakt! Hoe ideaal zou dat zijn? En hoeveel tijd zou dat besparen? Is het dan echt mogelijk? De schoonmaak cobot komt steeds dichterbij. Hier vind je al het nieuws over de schoonmaak cobot!

Het digitaliseren en robotiseren van de schoonmaakbranche begon eigenlijk al een tijd geleden met het verbeteren van de digitale administratie, loonverwerking en facturatie. Met de huidige technologische ontwikkelingen spelen ook apps een belangrijkere rol. Toch houdt het hier natuurlijk niet op, want de veegmachines, automatische stofzuigers en andere attributen ontwikkelen zich door.

Sinds 2018 is er zelfs een autonome schoonmaakrobot op de markt. Hoewel het niet moeilijk is om de technologie van schoonmaken te ontwikkelen – het was immers al ontwikkelt met de handmatige schoonmaakmachine – gaat het meer om de sensors die er nodig zijn om de robot te besturen. Een robot moet namelijk zelf aanvoelen wanneer er een muurtje, tafel of stoel in de weg staat. Vervolgens moet de cobot daar gemakkelijk omheen kunnen gaan.

De autonome stofzuiger

Tegenwoordig zie je de autonome stofzuigers ook in huis. De techniek die erachter zit is te vergelijken met de hierboven beschreven sensors, camera en lasers. Toch is het bij een autonome stofzuiger minder erg wanneer deze een keer tegen de bank aan botst. Het gewicht van de stofzuiger maakt namelijk dat er maar weinig schade aangericht kan worden. Toch is dat bij een schoonmaakrobot die wordt gebruikt in fabrieken, grote hallen of kantoorgebouwen dus een ander verhaal. Het gewicht van deze robots zorgt ervoor dat een klein stootje al fatale gevolgen kan hebben. Dit is dan ook de reden dat de ontwikkelingen op dit gebied zo mooi zijn.

De schoonmaakrobots bieden een aantal grote voordelen voor de schoonmaakbranche. Allereerst is het natuurlijk vele malen efficiënter en kun je een schoonmaakrobot moeiteloos een bepaalt programma af laten draaien. Daarnaast is de kwaliteit van de schoonmaak altijd hetzelfde, gaat het enorm snel én is het een goede oplossing van het kleine aanbod aan personeel.

Toch wordt er ook gevreesd dat de schoonmaakrobot een bedreiging is voor de werkgelegenheid in de sector. Specialisten zeggen op dit gebied echter dat personeel niet bang hoeft te zijn dat een robot het werk gaat vervangen. Een robot gaat het wel een stuk gemakkelijker maken. We kunnen daarom stellen dat een robot vooral een ondersteunende functie heeft.

Inmiddels zijn er al een groot aantal robots op de markt. Zo wordt de autonome schrobmachine al veel gebruikt in fabriekshallen, congrescentra of ziekenhuizen. De stofzuigerrobots zie je natuurlijk vooral op de consumentenmarkt. Ook deze ontwikkelingen maken dat het voor consumenten steeds aantrekkelijker wordt om een dergelijke robot aan te schaffen. Ook voor het scheiden van afval worden tegenwoordig robots gebruikt.

De ontwikkelingen in de branche gaan dus maar door. Gelukkig hoeft het personeel niet bang te zijn dat de huidige banen verloren gaan. Voor nu hebben de robots vooral een ondersteunende rol in het verhaal. Wellicht dat dit in de toekomst anders is, maar daar hoeft het huidige personeel zich nog geen zorgen over te maken.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer