bosch car service

Durendael leerlingen plaatsen borden bij beruchte fietsoversteek Baerdijk


‘Kijk, dit is nou multidisciplinair competentiegericht levensecht onderwijs,’ glundert Claus van Teeffelen, teamleider vmbo basis/kader op 2College Durendael. Een hele mond vol, maar daar hebben Sellina, Parmida, Stacey en Lotte uit 2-basis geen boodschap aan. Zij mochten onder schooltijd even lekker naar buiten om de gemeente te helpen bij het plaatsen van de nieuwe verkeersborden bij het fietspad aan de Baerdijk.

Uitladen van de voorgemonteerde verkeersborden.

Ter hoogte van de kruising met het Stroomdalpad pronken sinds vandaag vier gloednieuwe borden die automobilisten en fietsers bewust moeten maken van de verkeersveiligheid. ‘Auto’s moeten hier stoppen’, wijst Rob van de gemeente naar het stopbord, maar doen ze dat ook? Het is belangrijk dat je als fietser altijd oogcontact maakt en checkt of de auto jou ook gezien heeft. Pas dan is het veilig om over te steken. Hopelijk helpen deze borden daar bij.’ Daar kunnen de dames over meepraten. Sellina vertelt: ‘Je moet altijd zelf goed opletten in het verkeer. Toen ik laatst naar de bakker fietste bij de rotonde, had ik voorrang op het fietspad. Toch kijk ik daar altijd eerst voor ik oversteek, want sommige auto’s komen echt hard aanrijden en dan weet ik niet zeker of ze op tijd gaan stoppen.’

‘Ja, rotondes zijn echt gevaarlijk,’ vindt ook Lotte. Daar moet je surpergoed uitkijken, want niet iedereen houdt zich aan de verkeersregels.’ Parmida vult aan: ‘Dat geldt ook voor voetgangers. Ik ga met de bus naar school. Bij de oversteek naar de bushalte in de Groenstraat gebeurt het regelmatig dat auto’s gewoon doorrijden.’ Sellina, Stacey en Lotte komen op de fiets naar school, net als honderden andere Durendaelers. De kruising Stroomdalpad-Baerdijk ligt voor veel leerlingen op de route naar school. ‘Een beruchte kruising waar vaak ongelukken gebeuren.’ vertelt Anke Heesemans, communicatiemedewerker bij de gemeente. “Daarom zijn we nu ook bezig met deze bewustwordingscampagne. Die hadden we eigenlijk aan het begin van dit schooljaar willen uitvoeren, maar door de coronacrisis en de gemeentelijke herindeling hadden we onze handen vol aan andere werkzaamheden. Het is echt superfijn dat we nu zulke goede hulp krijgen van deze leerlingen van Durendael.’

Gewapend met ladder, borden, zogenaamde slangenklemmen en ringsleutels gaan de dames aan het werk. Lotte en Parmida hangen de eerste borden aan de palen. Daarna is het de beurt aan Stacey en Sellina. Eerst bevestigen ze het bord aan een paal die nog op de grond ligt. Daarna tillen de dames met z’n vieren alle benodigdheden naar het gat waar de paal in komt te staan. Claus complimenteert hen met de goede samenwerking: ‘Jullie zijn echt toppers! Je hebt nu ervaren dat je elkaar nodig hebt om deze klus te klaren. Maar ook dat je rekening moet houden met andere mensen, want het verkeer rijdt hier intussen gewoon langs, dus die mogen we natuurlijk niet hinderen.’

De dames plaatsen het bord vakkundig in de grond.

‘Dat gat hebben we gemaakt met de grondboor,’ legt Rob uit. ‘Weten jullie ook waarom je die paal nu het best in een hoek van dit gat kunt plaatsen? Dan hoeft je maar een klein stukje van deze stoeptegel af te slaan, zodat ie weer past. Anders zou je een gat in het midden van de tegel moeten maken.’ Maar de dames leren nog veel meer van de gemeentewerkers: Hoe je een waterpas afleest, waar je de borden het beste kunt plaatsen, en hoe je ze, staand op een ladder, stevig kunt bevestigen, zonder te vallen of het bord te beschadigen.

Claus is blij met de vraag van de gemeente. ‘Dit is voor leerlingen een unieke kans op levensecht onderwijs. Eigenlijk zie je dat alle vakken die ze op school krijgen hier samenkomen in de praktijk. Ik denk aan Mens en Maatschappij, Techniek, maar ook bijvoorbeeld Nederlands. ‘Deze dames kunnen uitstekend hun woordje doen en ze hebben ook echt nagedacht over hun eigen verkeersveiligheid. En ze hebben ook meteen een goede work-out gehad met het sjouw- en graafwerk. Dus gym kunnen we ook afstrepen hè dames?’ lacht hij. Dat vinden Sellina, Sracey, Lotte en Parmida een uitstekend idee…