glasvezel

Carnaval in Oisterwijk gaat door!


De Oisterwijkse Stichting Döllekesgat laat weten dat carnaval wat hen betreft door kan gaan.  Lees het interview door de stichting met hun voorzitter:

Joost Robben pakt er een Trappist bij.

Terwijl grote en minder grote plaatsen om ons heen stuk voor stuk aankondigen het Karnaval in 2021 niet te zullen vieren, klinkt er in Oisterwijk een heel ander geluid. Het doet ons erg denken aan Gallië, het dorp uit de stripserie Asterix & Obelix. Hier slaagde men er als enige in de Romeinen buiten het dorp te houden met behulp van een toverdrank die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakte. Denken de Dollen en Dollinnen ondanks alle regels en voorschriften, met bier als toverdrank toch Karnaval te kunnen gaan vieren dan? We vragen het Joost Robben, sinds vorig jaar voorzitter van het bestuur van Stichting Döllekesgat. Hij ontvangt ons thuis waar de rest van zijn gezin voor de gelegenheid het huis heeft verlaten.

Joost moet lachen als we hem vragen wie van het bestuur Obelix is, als hij zich Asterix waant. ‘Ik snap exact wat je bedoelt. De vergelijking is al een paar keer eerder gemaakt en ik vind het wel grappig. Maar verder dan het feit dat ik niet de langste ben en een klein hondje heb, gaat de vergelijking niet op.’ Joost gaat er eens goed voor zitten en ik vraag hem me nu precies uit te leggen wat er in Döllekesgat gaat gebeuren. ‘Nou, om op dit moment precies uit te leggen wat er straks gaat gebeuren, is onmogelijk. De maatregelen wijzigen nogal eens en de persconferenties volgen elkaar sneller op dan ons lief is. De boodschap is zelden positief en tot nu toe waren het vooral aanscherpingen die Premier Rutte ons mededeelde.’

Het bestuur dat sinds vorig jaar actief is kent 7 leden en allemaal zijn ze in meer of mindere mate getroffen door het COVID19. ‘Zelf ben ik sinds het begin van de crisis voornamelijk thuis aan het werk, met kinderen die niet naar school konden. Daarnaast bestaat het bestuur uit ZZP’ers, mensen met jonge kinderen en/of oudere ouders en zelfs een restauranteigenaar. Allemaal ondervinden we dagelijks hinder van de maatregelen. Maar we handelen er wel naar, want het is onze gezamenlijke overtuiging dat ze nodig zijn om binnen afzienbare tijd weer met elkaar in het openbaar een glas te kunnen drinken en vrijer met elkaar om te kunnen gaan. Maar hoe rijmt Robben dat dan met het vieren van Karnaval? Joost neemt de laatste slok van zijn koffie en licht toe. ‘Dat ligt eraan wat we onder ‘vieren’ verstaan. Want uiteraard past een Karnaval zoals tot en met afgelopen editie gevierd werd niet binnen de huidige richtlijnen van het RIVM. En die zijn allesbepalend, juist voor ons! Wanneer straks blijkt dat alles wat we voorbereid en georganiseerd hebben toch niet kan, blaast ook Stichting Döllekesgat het openbare Karnaval in Oisterwijk af, maar kunnen we evengoed Karnaval vieren.’

Joost ziet aan me dat ie me kwijt is en stelt voor de koffie te laten voor wat het is en er een glas bier bij te pakken. De toverdrank van Döllekesgat? Na het serveren van 2 vers ingeschonken Trappisten vervolgt hij zijn verhaal. ‘Vergelijk het met Kerstmis, of Pasen, of misschien spreekt het Sinterklaasfeest wel het meest tot de verbeelding. Ondanks dat we straks geen intocht van de goedheiligman hebben in Oisterwijk, of dat we niet in de kerk zitten vanwege een maximumaantal aan bezoekers, vieren we toch Sinterklaas, Kerstmis of Pasen. Alleen niet zoals we dat gewend waren en misschien wel enkel in de huiselijke sfeer. Karnaval is weliswaar een feest, maar het is ook een reeks aan symbolen en gebruiken die uiting geven van een gevoel. Dat elimineer je niet door voorschriften of richtlijnen. En aan dat gevoel geven wij toe onder naleving van alle richtlijnen.’ Op zijn telefoon zoekt hij een van de laatste Social Media posts die de Stichting plaatste na de laatste persconferentie. ‘Hier, hier staat het. ‘Een Dol of Dollin ben je niet alleen met Karnaval, of met een gek petje op. Dat ben je het hele jaar door, hoe je er ook bij óf voor staat. Dat geldt nu nog meer dan ooit. Daarom, Karnaval gaat door!’

Op een enkele twijfelende reactie na is iedereen enthousiast. De mensen begrijpen heus wel dat wij Döllekesgat niet in gevaar brengen en men weet inmiddels dat we een aantal organisatietalenten in Oisterwijk hebben die in staat zijn ons thuis te vermaken.’ Ik ben onder de indruk van de vastberadenheid en strijdbaarheid van Joost en waag me dan toch aan de vraag wat men in petto heeft mocht Döllekesgat geopend worden onder bepaalde voorwaarden. ‘Momenteel bespreken we de mogelijkheden van een openbaar Karnaval, zoals deze in een ‘gele fase’ gevierd mag worden. Dat wil bijvoorbeeld zeggen op gepaste afstand en zittend met een afgestemde hoeveelheid mensen in een open ruimte. We zijn als bestuur enthousiast en onder de indruk van de veerkracht en coöperatie-bereidwilligheid van de plaatselijke horeca. En dat geldt ook voor de samenwerking met de Gemeente Oisterwijk. Dit geeft ons tegelijkertijd heel veel vertrouwen voor de toekomst van Karnaval in Döllekesgat. Alle reden om door te gaan. Het bijltje erbij neer gooien kan altijd nog. Zolang er nog niks definitiefs gezegd is over het vieren van Karnaval 2021 bereiden wij ons in elk geval voor op een scenario waarin we veilig een aangepast feest kunnen vieren. Thuis, in het dorp óf online. Alle opties houden we open’.

Ik bedank Joost voor zijn tijd en warme ontvangst en vraag hem of ik hem zie tijdens de aftrap van Karnaval, ‘de elfde van de elfde’. ‘We gaan elkaar op die dag (8 november) zeker niet zien, want ik zit dan met mijn gezin veilig voor de buis. Ik kijk dan naar de Karnavalseditie van ‘De Grote Oisterwijkse Show’, waar tevens de Stadsprins en de Jeugdprins bekend gemaakt worden en gaan er in aanloop naar het feest der feesten alles aan doen de mensen geanimeerd thuis te houden.’

We schudden elkaar bij het afscheid de hand níet en terwijl zijn hond me volgt als ik de oprit afloop roept Joost als grap ‘Idefix, hier!’. Hij luistert niet…

 

Prins, Jeugdprinses en Boerenbruidspaar seizoen 2019-2020 (Foto Masja Vlaminkx)