kooplokaal

Brengen overheidsfraude, landverrader en Jodenster breuk in de nieuwste partij WIJ! Oisterwijk?


Een Jodenster plaatsen in vergelijk met Corona? Zonder uitleg wat je ermee wil zeggen? De uitspraak ‘We worden geregeerd door landverraders’? Inwoners vallen erover; partijcollega’s vallen erover. En waarom geen uitleg geven over een beschuldiging van overheidsfraude? Omdat dit geen zetels oplevert?

‘Het is mijn mening, ik sta er achter,’ laat Kim Tjoa weten. De nummer 2 van WIJ! Oisterwijk reageert op de commotie die is ontstaan na enkele berichten op social media; de partijgenoten bespreken het voorval woensdagavond en kijken daarna wat ze ermee doen. Of dit de nieuwe partij nu al in tweeën scheurt weten we morgen.

Jodenster
Het bericht (zie afbeelding onder) werd gisteren door Tjoa op Facebook geplaatst. ‘De reacties waren niet heel erg fijn, toen heb ik het maar weggehaald.’ De Jodenster (zie afbeelding rechts) werd op Twitter geplaatst, die heeft Tjoa laten staan. ‘Het is een metafoor voor de beperkende en controlerende maatregelen van overheden wereldwijd. Niet iedereen in de wereld ziet nut, noodzaak en logica van de COVID maatregelen,’ zo laat hij aan onze redactie weten. Tjoa vergelijkt de huidige tweestrijd tussen voor en tegenstanders met wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. ‘Je krijgt straks misschien wel een gele ster op gedrukt, om aan te geven dat je coronavrij of coronaproof bent.’

Het door Kim Tjoa geplaatste vergelijk van de Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog met de huidige maatschappelijke gebeurtenissen vanwege corona.

Een vergelijk waar Tjoa volgens eigen zeggen nog steeds achter staat, en waarvan zijn partijgenoten direct afstand hebben genomen. Er is nog geen excuus ontvangen van lijsttrekker en huidig raadslid Vulders die het bericht zelf ook heeft gedeeld, maar wel van Toin Verhoeven, Eric Knaapen, en René Peek. Deze laatste noemt het een ‘onbezonnen actie, zeer ongepaste uitlatingen’.

Afstand
Andersom nam Tjoa namens zijn partij afgelopen week ook afstand van een openbare uiting van partij collega Eric Knaapen. Knaapen beweerde dat IND en COA bewust traag werken om de geldstroom en de organisatie draaiende te houden. Knaapen dropte die stellige boodschap, maar op verzoek van onze redactie kon hij hierover geen inhoudelijk feitelijke informatie geven. Wat niet wil zeggen dat het niet waar is, maar voor een dergelijk grove beschuldiging aan het adres van een overheidsorganisatie, zou men zeker van een politieke partij wel meer informatie mogen verwachten.

WIJ! Oisterwijk met v.l.n.r. Eric Knaapen, Kim Tjoa, Stefanie Vulders, Toin Verhoeven en René Peek.

Zetels winnen

Dus werd uitleg gevraagd aan de partij. In eerste instantie had Tjoa ‘geen zin’ om nader uitleg te geven; vervolgens vroeg hij zich af ‘of een standpunt daarover ons zetels gaat opleveren’. Bij doorvragen kwam de boodschap dat de uitlating van Knaapen geen standpunt zou zijn van de partij. Onze redactie moest het zelf maar eens gaan onderzoeken, vonden beiden. Tja, dat is makkelijk, als beoogd volksvertegenwoordiger een beschuldiging uiten van overheidsfraude, maar geen onderbouwing geven…

Wat dat ‘afstand nemen’ in de praktijk betekent is nog niet bekend. De kieslijst kan niet meer worden aangepast; werkelijk afstand nemen van elkaar en toch samen in het stemhokje liggen? Toin Verhoeven weet het nog niet: ‘We moeten eerst eens met elkaar rond de tafel en bespreken hoe dit heeft kunnen gebeuren.’ Lijsttrekker Stefanie Vulders heeft vooralsnog niet gereageerd. Tjoa, die bij zijn standpunt blijft: ‘We gaan het vanavond zien’.

Update

Diverse politieke partijen, onder andere leden van VVD Oisterwijk en Algemeen Belang, en zelfs burgemeester Hans Janssen bemoeien zich met de kwestie ‘Verwerpelijk, en dat heb ik de lijsttrekker van die partij ook laten weten.’, zo laat hij weten aan het Brabant Dagblad. Dit laatste is op zich vreemd, want een burgemeester zal normaal gesproken ver weg blijven van politieke standpunten.

Het bericht van Kim Tjoa dat later door hem werd verwijderd. Zowel Stefanie als haar vader Anton hebben het bericht gedeeld.