lezing goed oud worden

Bij corona overtreding in Oisterwijk beter meteen de politie bellen


Getuigen hebben de gemeente afgelopen week geattendeerd op een overtreding van de coronaregels. Die geeft aan dat er achteraf geen controle mogelijk is, ‘beter is het wanneer zij bij dit soort constateringen de politie bellen.’ Maar het begint volgens onze burgemeester met je er zelf aan houden, en elkaar erop aanspreken.

Bij een hotel in het centrum van Oisterwijk zou sprake zijn van geluidsoverlast, en er werden feestende mensen gezien die volgens de melder niet aan de regels zouden houden.  De melding over geluidsoverlast is diezelfde avond gemeld aan de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB), maar omdat ‘de geluidsoverlast al was verminderd en de activiteit al bijna afgelopen was’ werd hier verder geen actie ondernomen. ‘Handhaving op de coronaregels kunnen we alleen doen als wij ter plekke zijn, niet achteraf,’ aldus de woordvoerder van de gemeente, ‘Het is goed dat inwoners ons via Social Media attenderen, beter is het wanneer zij bij dit soort constateringen de politie bellen als actie direct nodig is.’

Toezicht

Het terras uitbreiden richting de straat, maar dan graag met een overkapping, zodat de horeca ook in de winterdagen extra ruimte heeft…  (Foto: Joris van der Pijll)

Volgens de gemeente voeren de BOA’s extra toezicht uit, nu de coronaregels zijn aangescherpt. ‘Woensdagavond hebben toezichthouders al een uitgebreide ronde gedaan in Oisterwijk, Moergestel en een deel van het buitengebied. Daarin zijn ook sportverenigingen meegenomen. Dat leverde een goed beeld op, alle gelegenheden waren om 22.00 uur gesloten. Ook winkels, supermarkten e.d. zullen worden meegenomen in het toezicht.’

Burgemeester Hans Janssen spreekt de inwoners in een videoboodschap (zie onder) aan op het naleven van de regels na berichten over een tweede golf van besmettingen, wat volgens sommige politici overigens angstzaaierij is. Onze burgervader roept de inwoners op om elkaar anders vast te houden, ‘doe mee om corona eronder te krijgen, het is moeilijk genoeg en vraagt om ieders inspanning. Laten we elkaar eraan houden, en laten we elkaar erop aanspreken.’

Hulp

Naast het informeren over de regels en het controleren daarvan, zou het volgens VVD Oisterwijk goed zijn om de horeca ook hulp te bieden. ‘Winterterrassen zouden daarin uitkomst bieden.’ In diverse steden geven gemeentes vergunning voor het realiseren van meer ruimte middels tijdelijke overkappingen en verwarming van terrassen; in Oisterwijk kreeg de horeca afgelopen zomer meer ruimte (zie onder). ‘Laten we samen de schouders er onder zetten en onze prachtige horecazaken niet in de kou laten staan.’ Een boodschap die op dit moment al onderwerp is van gesprek tussen gemeente en de Oisterwijkse horeca, om ook de komende winter goed door te komen.

Afgelopen maandag kondigde het kabinet extra maatregelen aan om de verdere verspreiding van het coronavirus te…

Geplaatst door Gemeente Oisterwijk op Woensdag 30 september 2020