brabantspronkjuweel

Bezoek Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


Verscholen in de bossen achter de Hondsbergselaan in Oisterwijk ligt een eeuwenoude Joodse begraafplaats.

Bet Chaim, Huis van de Levenden staat op de imposante poort. Ruim 200 Joden liggen er sinds 1748 begraven. In dat jaar is de begraafplaats gesticht. Er zijn bijna geen nabestaanden meer die de begraafplaats kunnen onderhouden. Daarom is de Stichting Behoud Joodse begraafplaats opgericht.

Tot 1 oktober is de begraafplaats vrijdags van 10.00 tot 16.00 uur vrij te bezoeken; gastheren en gastvrouwen geven desgewenst informatie.

De Joodse Begraafplaats in Oisterwijk

Elke laatste zondag van de maand tot en met oktober is er om 11.00 uur een boeiende rondleiding door een gids. U ziet niet alleen de fraaie graven met opschriften en de gerestaureerde bouwwerken, maar hoort ook over de gebruiken bij een Joodse begrafenis en de verhalen over de mensen die er begraven liggen. Vanwege een maximaal aantal bezoekers dient u zich van te voren op te geven via telefoonnummer 013-5288352.