lezing goed oud worden

Sinterklaas en carnaval creatief met corona


In het Bossche Oeteldonk hebben ze het 11-11 feest afgelast en her en der in Nederland heeft Sinterklaas al laten weten dat de openbare ontvangsten niet door kunnen gaan. Maar dát hij komt, daar mogen alle kinderen vanuit gaan!

Sinterklaas op deze manier ontvangen zal niet mogelijk zijn (Foto: Joris van der Pijll).

Net als een groter evenement zoals de Parelkwis, worden voor dit najaar het ene na het andere evenement afgelast, of niet opgestart. De nog steeds geldende corona-maatregelen maken het voor de organisaties onmogelijk om hun activiteiten op een juiste manier te organiseren, of ook vervelend: er is nog niet duidelijk wat er straks wel of niet kan. Zo laat Gemeente Oisterwijk weten: ‘Wij wachten het advies van de Veiligheidsregio inzake intochten af.’ In Haaren zijn ze ‘in overleg’.  Zelfs al zou het aantal geconstateerde besmettingen afnemen, dan nog zullen de maatregelen niet dermate afnemen dat grote groepen mensen langere tijd tegen elkaar aangedrukt mogen staan.

Creatief

De inwoners van onze gemeente toonden zich tot nu toe telkens weer creatief om alternatieven te bedenken, en dat zullen de vele vrijwilligers die voor ons het carnavalsfeest organiseren en ieder jaar Sinterklaas ontvangen ook vast en zeker doen. 11-11 zal mogelijk niet uitbundig gevierd kunnen worden, maar per trein, boot of koets… Sinterklaas zal op enig moment toch aankomen en samen met zijn Pieten vast en zeker de ‘alle kinderen mogen hun schoen zetten’ boodschap overbrengen. De voorbereidingen daartoe zijn al in volle gang, met man en macht wordt er door de diverse ontvangstcomités gewerkt om de Goedheiligman waardig te ontvangen.

Sint en Pietengilde

Het allerleukste is met groots publiek, maar als dat echt nog niet kan, is live op TV ook leuk. Samen thuis kijken, of verspreid over alle lokale horeca in kleine groepjes …

Het Sint en Pietengilde – de hoeders van het historisch vakmanschap van Sinterklaas en al zijn Pieten – laat weten: ‘Al gaan intochten niet door op de normale manier, Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zullen er natuurlijk gewoon zijn voor de kinderen.’ De organisatie verwacht dat er ‘nog genoeg is om veilig te organiseren’.  Tekeningen en verlanglijstjes voor Sinterklaas stopten de kinderen al in hun schoen, via Piet door schoorsteen of brievenbus, dat kan nog steeds zo.

De (jeugd) prinsen(es) zullen  mogelijk via een live videoverbinding of een andere creatieve weg bekend worden gemaakt; Sauwels en songcontesten via TV, in kleine groepjes bij alle lokale horeca? We gaan het meemaken!

Alleen samen… Wij houden u op de hoogte!