banner

September is in Oisterwijk de Maand van Lezen en Schrijven


In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone.

‘Voor mijn vrouw…’

Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, hebben we in deze maand een aantal initiatieven op een rijtje gezet. In Oisterwijk gaat dit om ongeveer 1500 inwoners.
Er verschillende mogelijkheden binnen de gemeente Oisterwijk om je basisvaardigheden te ontwikkelen. De ondersteuning is zowel bedoeld voor inwoners die Nederlands als moedertaal hebben, als inwoners die Nederlands als tweede taal hebben:

• Werken aan de taal met een taalvrijwilliger. Dit kan zowel individueel als in een klein groepje.
• Taalwandelen op zaterdag. Samen met een vrijwilliger wandel je door Oisterwijk en praat je samen over zaken die je tegenkomt.
• Twee keer in de week naar Nederlandse lessen in Oisterwijk die gegeven worden door het ROC. Deze lessen duren 1,5 uur en zijn vooral bedoeld voor inwoners voor wie Nederlands de tweede taal is.
• Een keer in de week een paar uur les van het ROC voor mensen voor wie Nederlands de moedertaal is. Deze lessen zijn een combinatie van computervaardigheden en het beter leren van de Nederlandse taal.
• Een keer in de week naar lessen computervaardigheden. In deze lessen leer je de beginselen van het werken met een computer. Je doorloopt het programma in je eigen tempo en wordt ondersteund door een vrijwilliger.

Taalnetwerk Midden-Brabant besteedt tijdens de Week van Lezen en Schrijven (7-13 september) extra aandacht aan beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Dit is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Het Taalhuis is dé plek waar je moet zijn voor meer informatie over lezen, schrijven, rekenen en computeren. Neem contact met ons op via tanjapieters@contourdetwern.nl , bel of WhatsApp naar 06-83614509 of ga naar taalhuismb.nl.