lezing goed oud worden

Omstreden Forum voor Democratie doet soort van mee aan Oisterwijkse verkiezingen


Partij Forum voor Democratie doet via de nieuwe partij WIJ een soort van mee aan Oisterwijkse gemeenteraadsverkiezingen.Toin Verhoeven die voor beide partijen heeft gekozen, geeft daarover uitleg in een introductievideo (zie onder).

Toin Verhoeven geeft uitleg over Forum voor Democratie (FvD) in en video namens partij WIJ.

‘Ik ben sinds een paar jaar afgestapt van de VVD en lid geworden van Forum voor Democratie,’ aldus Toin Verhoeven over zijn politieke voorkeur. ‘Het forum doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen, maar kijkt wel naar partijen in het land die met hun visie het dichts bij het forum staan. In dit geval is dat in Oisterwijk de partij WIJ.’  Ook de medeoprichter van WIJ Kim Tjoa is aanhanger van het FvD gedachtegoed.

Omstreden

Dat Forum voor Democratie (FvD) voor wat betreft de meerderheid van de huidige volksvertegenwoordiging in Oisterwijk omstreden is, blijkt uit het feit dat de Oisterwijkse wethouder Peter Smit vrij recent door de gemeenteraad op staande voet werd ontheven tot uitvoer van zijn functie, nadat zijn ambities voor een rol in het provinciebestuur samen met en namens FvD bekend werden. Zonder enige vorm van gesprek, zo werd later door Smit bekend gemaakt, heeft de meerderheid van de raad alsmede zijn eigen partij Algemeen Belang (AB) destijds het vertrouwen in hem opgezegd. De raadsmeerderheid was van mening dat zijn ambities samen met FvD, niet samen konden gaan met het lokale raadsprogramma in Oisterwijk.

Standpunten

Over de inhoudelijke standpunten van FvD waren de partijen destijds duidelijk. Zo verklaarde AB: ‘de standpunten van FvD stroken op geen enkel punt met die van Algemeen Belang.’ Later volgde een gezamenlijke verklaring van nagenoeg alle partijen met vergelijkbare woorden. De VVD tekende die verklaring niet en ook Stefanie Vulders, de huidige lijsttrekker van WIJ, was destijds geen ondertekenaar. Vooraf inhoudelijk standpunten vergelijken zal overigens met WIJ Oisterwijk niet meevallen: ‘WIJ! is een politieke partij die geen partijprogramma heeft.’

Mochten er komende raadsperiode onderhandelingen starten om tot een coalitie (samenwerking van partijen) te komen, zou het wel heel vreemd zijn als PGB, PrO, AB en/of CDA die onderhandelingen samen met de nieuwe partij WIJ in zouden gaan. Een dergelijk ‘huwelijk’ van WIJ en VVD maakt meer kans, maar dan moeten beide partijen op 18 november wel eerst een flinke spurt maken in zetelwinst…

Update: VVD neemt afstand

Hoewel VVD Oisterwijk aangeeft op voorhand niemand uit te sluiten, geven ze nu toch een ‘afstandelijke’ reactie op de verkiezingsdeelname van partij WIJ: ‘VVD Oisterwijk gaat niet met een partij in een coalitie zitten die wordt aangevoerd door mensen met als voornaamste boodschap dat ze overal tegen zijn. Als liberalen staan wij voor een daadkrachtig bestuur in Oisterwijk, met heldere afspraken. Dat lukt niet met mensen en partijen die geen programma hebben.’