kooplokaal

Oisterwijkse stropers in de gevangenis


In ‘De Gastjes’ was armoe troef. Bij de meeste gezinnen kwam enkel vlees op tafel als vader of zonen stroopten. Bekende stropers uit De Gastjes en omgeving in de negentiende eeuw waren Jaon Dekkers, Arnoldus van Rooij en Johannes Antonie Zwerts. Ze waren met hun honden altijd te vinden in de velden en mastbossen.

Gevangene Harrie Dekkers

Als de mannen gesnapt werden door een rijksveldwachter, was de straf niet mals. Ze moesten dan al snel enkele dagen gevangenisstraf uitzitten, om de simpele reden dat ze de boete van een paar gulden niet konden betalen. Jaon Dekkers werd minstens zes maal veroordeeld tot zo’n gevangenisstraf. Zijn zoon Harrie (zie foto) trad desondanks in zijn voetsporen. Hij was getrouwd met de weduwe Lena van Empel-Seebregts. In 1911 moesten er in de woning van Harrie en Lena al negen kindermonden gevuld worden. In de vroege uren van zondag 7 september 1913 stroopte Harrie met zijn zestienjarige neefje Janus Rokven en twee anderen in de Zandstraat te Moergestel. De textielfabrikanten hadden daar een fanatieke rijksveldwachter aangesteld, die al veel stropers op de bon had geslingerd. Het werd een drama, Harrie’s geweer ging af en trof de rijksveldwachter. Maar het stropen ging door, de armoede was te groot. Tussen 1920 en 1945 ontstond een nieuwe generatie stropers opgegroeid in De Gastjes bestaande uit Janus, Nil en Kees Rokven, die hun gezinnen en buurtgenoten voorzagen van konijnenvlees.

Boek
Veel meer over het stropersleven in Oisterwijk kunt u lezen in Ad van den Oords boek ‘De Gastjes’, dat 6 november verschijnt. Deze maand september is het boek nog te bestellen voor de intekenprijs van 15 euro via de website van uitgeverij Kwartier van Oisterwijk.  Wie niet online kan of wil bestellen, kan tegen contante betaling een boek reserveren bij de auteur (tel. 013-5288564). Na 1 oktober is het boek te bestellen voor 19 euro.