banner

Nieuwe corona maatregelen na toename besmettingen


Afgelopen dagen is het aantal besmettingen in Oisterwijk flink toegenomen, meer dan de weken daarvoor en meer dan plaatsen in de omgeving. Ook in de rest van het land is dat het geval. Er moeten daarom opnieuw maatregelen worden genomen.

Minister De Jonge vertelde over het waarom. Samengevat: Er zijn momenteel in Nederland meer dan 100.000 besmette personen, met nu 1500 nieuwe per dag. Over een week verwacht het ministerie 5000 nieuwe besmettingen per dag; ook met deze maatregelen, waarvan het effect pas over enkele weken zichtbaar is. Half oktober verwacht men 400 IC bedden bezet. De druk op de zorg loopt opnieuw op en dat moet voorkomen worden.  Over drie weken kijkt het ministerie of dit voldoende geholpen heeft.

Minister Rutte laat weten dat de volgende opnieuw ingrijpende maatregelen worden genomen, ingaande vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur:

 • Basisregels blijven in stand, hygiëne en afstand houden!
 • Horeca sluit om 21.00 uur de ingang, om 22.00 uur moet het pand leeg zijn.
 • Binnen max. 30, buiten max. 40 personen.
 • Gezelschap niet meer dan 4, behoudens eigen huishouden.
 • Geen publiek bij sportwedstrijden.
 • Sportkantines moeten sluiten.
 • Thuis bezoek ontvangen met 3 personen.
 • Thuiswerken moet tenzij het niet anders kan; werkgevers verantwoordelijk.
 • Winkelwagentjes verplicht, speciale tijden voor kwetsbare mensen.
 • Actief deur-beleid bij winkels voor max. aantal bezoekers.
 • Geen reisjes, geen groepjes op reis, geen funshoppen.

School, werk, boodschappen, openbaar vervoer, een borrel … het blijft mogelijk maar met noodzakelijke regelingen.

Handhaving

Burgemeester en BOA’s moet volgens minister Rutte ingrijpen als individu, horeca en winkeliers niet hun verantwoordelijkheid nemen. Of en welke extra aanpak burgemeester Hans Janssen hierop gaat nemen is nog niet bekend. Eerder werd duidelijk dat er wel controles zijn, maar bij het zichtbaar niet nakomen van maatregelen er ondanks de opdracht van het ministerie geen handhaving volgt en in de politiek alleen partij PGB om handhaving vraagt. Vorige week mochten voetbalsupporters in Tilburg samen komen; zorgorganisatie Amarant met woongroepen in Oisterwijk reageerde vol onbegrip. Ofwel, het gaat nog niet goed met het nakomen van de regels.