bosch car service

Lijsttrekkers Oisterwijkse Gemeenteraadsverkiezingen 2020


Met maar liefst acht partijen, twee meer dan de vorige gemeenteraadsverkiezingen, gaat Gemeente Oisterwijk vanaf 1 januari 2021 samen met de inwoners van het dorp Haaren een nieuwe raadsperiode in.

Een gezellige plek om te stemmen, de Oisterwijkse Molen (Foto: Joris van der Pijll)

Het wordt een langere raadsperiode van ruim vijf jaar, die volgt op de nu korte periode van bijna 3. De gemeentelijke herindeling per 1-1-2021 maakt deze verschuiving van dit verkiezingsmoment noodzakelijk. Een gemeentelijke herindeling, en daarmee een verandering in de samenstelling van het volk, vraagt ook om het kiezen van een nieuwe volksvertegenwoordiging. Oisterwijk gaat dus niet over, maar met Haaren, Heukelom en Moergestel haar toekomst beslissen.

Verschuivingen
Verschuivingen zien we ook in de samenstelling van de partijen, en de te verwachten nieuwe raad die zal bestaan uit zeven partijen (uitgaande dat van iedere partij 1 of meer raadsleden zitting mogen nemen). Hieronder ziet u hoe dat er uit ziet. Twee van de ‘nieuwe’ partijen komen uit ‘de koker’ van PrO. Nadat voormalig PrO raadslid Stefanie Vulders afscheid nam van haar partij heeft zij de nieuwe partij WIJ opgericht. Ook D66 heeft zich los gemaakt van PrO; voorheen was die politieke kleur binnen PrO vertegenwoordigt. Daarvoor ‘in de plaats’ komt de Haarense partij Progressief ’96 bij PrO. Jan de Laat, eveneens afkomstig van PrO, is na een ‘soloperiode’ nu overgestapt naar PGB. PGB krijgt ook een aanvulling vanuit het Haarense Samenwerking’95. De ook regionaal en landelijke partijen CDA en VVD ‘mengen’ hun leden en achterban met de Haarense politiek betrokken inwoners.

Komende maanden zullen wij op onze website regelmatig verkiezingsnieuws en informatie brengen; u treft dit in ons hoofdmenu. Hieronder om te beginnen een overzicht van alle lijsttrekkers, en ook een pagina met hun programma’s.

Inge van Beers – AB

AB

Inge van Beers

Inge van Beers woont in Moergestel en werd in maart 2018 gekozen tot raadslid. Zij is woordvoerster maatschappelijke zaken, betrokken bij verschillende thema’s voor jeugd & jongeren en succesvol initiatiefneemster van de Regenbooggemeente. Zij is ruim 10 jaar werkzaam in het onderwijs. “Voor de komende raadsperiode willen we onze vertrouwde werkwijze voortzetten. Veel contact met inwoners, informatie ophalen uit de kernen en samen met onze collega politici plannen realiseren. Highlights zijn voor ons projecten in Haaren zoals het gemeentehuis, Den Domp en Haarendael goed en zorgvuldig met betrokkenen laten uitvoeren, het sociaal domein doorontwikkelen en bouwen voor zoveel mogelijk inwoners.”

CDA

Geertje Mink

Geertje Mink – CDA

Geertje is 27 lentes jong en woonachtig in Oisterwijk. Op 21 jarige leeftijd stapte ze onverbloemd in het CDA Oisterwijk bestuur om de doorstart van het CDA aldaar kracht bij te zetten. In 2018 maakte ze de stap naar de gemeenteraad van Oisterwijk, waar ze met verve de standpunten van het CDA, zoals betaalbare woningbouw voor jongeren, kenbaar maakt. De komende jaren wil zij zich op dat punt extra inzetten, om betaalbare woningen voor jongeren èn ouderen daadwerkelijk te realiseren. Met het lijsttrekkerschap zet ze een volgende krachtige stap in haar politieke carrière. CDA Krachtig Lokaal!

Jan van Ginneken en Sharon Kroon – D66

D66

Jan van Ginneken en Sharon Kroon

Het duo staat voor een optimistische politiek met kwaliteit. Jan (28) heeft er zin in om voor de nieuwe gemeente aan de slag te gaan. Jan studeert bestuurskunde en is sinds 2014 actief bij partij Progressief’96 in zijn woonplaats Haaren. Hij weet wat er speelt in de lokale politiek en is niet bang om keuzes te maken. Als student weet hij maar al te goed hoe belangrijk goed onderwijs is. ‘Daarom wil ik bijvoorbeeld ruimte geven aan mbo-dependances in de nieuwe gemeente. Bij boeren bijvoorbeeld, als het gaat om studies rond duurzaamheid.’
Sharon (45) is manager bij de gemeente Tilburg. Zij kent de kracht van goed kunnen luisteren en weet wat er nodig is om inwoners centraal stellen. ‘Het mag niet om ego’s draaien in politiek. Partijen moeten elkaar weer vinden in het belang van de inwoners. Dialoog én handen uit de mouwen, daar gaat het om.’
Jan en Sharon: ‘De Oisterwijkse politiek heeft een verfrissende en oplossingsgerichte partij nodig. D66 wil er samen met partners in de politiek voor zorgen dat we weer een financieel gezonde en stabiele gemeente worden. Een gemeente waarin mensen kansen krijgen, vrij worden gelaten maar waarin we tegelijkertijd niemand laten vallen. Juist Nu.’

PrO

Myrte Hesselberth

Myrte Hesselberth – PrO

De reden dat ik me als lijsttrekker van PRO wil inzetten voor de gemeente Oisterwijk is dat ik een verbinding wil leggen tussen onze inwoners, onze dieren en onze natuur. De gemeente Oisterwijk moet immers eer doen aan de naam Parel in ’t Groen. In de wereld om ons heen zie ik steeds vaker dat er conflicten zijn en dat mensen vooral in tegenstellingen denken. Laten we vooral op zoek gaan naar de gelijkenissen die we hebben. We zijn allemaal inwoner van onze gemeente en zullen die ruimte moeten delen met elkaar. We moeten voor Oisterwijk zorgen, zodat onze kinderen er later ook van kunnen genieten. Daarnaast moeten we zorgen voor onze inwoners en moet iedereen kunnen meedoen. Ik streef naar een gemeente waar een goede gezondheid voorop staat, zowel fysiek als mentaal. Een gemeente waar plek is voor iedereen waar jongeren én ouderen fijn kunnen wonen. Ik sta midden in de samenleving en verwacht de verbinding te kunnen leggen tussen alle groepen én kernen. Als je een betere wereld wilt moet je bij jezelf beginnen, ik neem die verantwoordelijkheid binnen onze mooie gemeente Oisterwijk. Het is tijd voor verandering.

Carlo van Esch – PGB

PGB

Carlo van Esch

Carlo van Esch is dit jaar voor de tweede keer lijsttrekker van Partij Gemeente Belangen (PGB). Afgelopen verkiezingen werd de lokale partij in een spannende strijd de grootste, met 6 zetels. De kracht van PGB? “Wij hoeven niet de meest sexy partij te zijn of als eerste hard te roepen. We bereiken veel meer met betrokkenheid en betrouwbaarheid. Mensen weten wat ze aan ons hebben.” Dat ziet PGB terug in haar ledental. “Afgelopen jaar zijn meer inwoners, jong en oud, uit alle kernen, lid geworden. Zij steunen ons én willen actief meehelpen. Dat is geweldig om te zien. Niet voor niets is ons motto dit jaar ‘De Kracht van Samen!’ Als lokale partij heb je geen last van landelijke partijpolitiek. We kunnen ons dus voor meer dan 100% inzetten voor Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en binnenkort Haaren. Samenwerken wordt steeds belangrijker. En dat doen we samen met de inwoners. Zij zijn onze ogen en oren in hun buurt, wijk of kern. Zij weten wat er in hun omgeving speelt. Samen met inwoners, commissie- en raadsleden, ‘onze’ wethouder Dion Dankers en nu ook Jan de Laat én Samenwerking’95 (Haaren) gaan we voor fijn en veilig wonen, werken en spelen voor iedereen!”

VVD

Anne Cristien Spekle

Anne Cristien Spekle – VVD

Anne Spekle is verkozen tot lijsttrekker voor de VVD Oisterwijk. Symbolisch op Haarens grondgebied, stemde de algemene ledenvergadering van de liberalen unaniem in met haar voordracht. In 2018 was Spekle (36) nog de enige vrouwelijke en jongste lijsttrekker van Oisterwijk. Met haar gezin woont zij in Moergestel en studeerde Nederlands recht in Tilburg. Sinds 2015 leidt Anne de Oisterwijkse VVD-fractie. De VVD gaat 18 november voor de zetelwinst en het gepresenteerde verkiezingsprogramma draagt dan ook als titel: Werk aan de Kern! Na 2,5 jaar in oppositiebanken, popelen de liberalen immers om weer deel te nemen aan de coalitie en orde op – met name financiële – zaken te kunnen stellen, nu de gemeentekas inmiddels leeg is. Voordat het zover is, moet nog veel werk verzet.

Stefanie Vulders – WIJ

WIJ 1

Stefanie Vulders

Stefanie Vulders is lijsttrekker van de nieuwste lokale partij WIJ! Oisterwijk. Ze is, samen met Kim Tjoa, ook de oprichter van deze nieuwe partij. Door de ervaringen die zij heeft opgedaan in de afgelopen raadsperiode heeft zij ontdekt dat ons huidige openbaar bestuur niet meer voldoet aan de behoeften van deze tijd. Dat het ons steeds verder af brengt van wat we nodig hebben als samenleving. De vele regels en hoge belastingdruk staan ons regelmatig in de weg bij de snelle veranderingen die de wereld op dit moment doormaakt. Bovendien druisen ze in tegen onze wens naar meer vrijheid en zeggenschap. Er is wat haar betreft ruimte nodig voor initiatieven vanuit de samenleving, waardoor we het roer van ons leven weer in eigen hand nemen en krijgen. Ook wilde ze met WIJ! een nieuwe vorm van politiek introduceren. Politiek op basis van principes in plaats van plannen en beloftes. Die worden namelijk doorgaans niet nagekomen. Stefanie is het gezicht van de partij omdat ze deze uit eigen intrinsieke motivatie heeft opgericht. Ook wil ze jou inspireren om op te staan voor jouw wensen en verlangens. Zo kunnen we de Oisterwijkse community, zonder teveel bemoeienis van bovenaf, samen vormgeven.

WIJ 2

De leden van de nieuwe partij WIJ! Oisterwijk hebben zich opgesplitst in twee groepen. Zodra zij hun lijsttrekker, standpunten en andere informatie beschikbaar hebben vullen we dit aan.  Lees hier meer daarover.