banner

Column Roland Smulders: Tegen de vlakte


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Tegen de vlakte

 

Er gaan steeds meer stemmen op om het Oisterwijkse gemeentekantoor te slopen. Mooi zal het pand nooit worden en het centrum van mijn woonplaats verdient dure panden met fraaie gevels. Projectontwikkelaars zijn graag bereid voor een dergelijke buitenkans diep in de buidel te tasten. Wat weer goed uitkomt, want het kost een paar centen om innovatieve rotondes aan te leggen en varkensbedrijven uit te kopen. Centen die Oisterwijk nu niet heeft. Weg met die aantasting van het dorpsgezicht dus en ruim baan voor de toekomst.

Natuurlijk moet er voor de hardwerkende ambtenaren wel andere huisvesting worden gevonden als het huidige gemeentekantoor tegen de vlakte gaat. Het is niet aardig de werkplekken naar de open lucht te verplaatsen. Als het mooi weer is, valt er op een van de terrassen nog wel te werken, maar in de winter is het echt geen doen. Door de kou en het vocht is iedereen straks verkouden en dat komt nu even helemaal niet uit.

Ik voel wel iets voor de suggestie bij de spoorlijn een soort parkeergarage voor het overheidspersoneel te bouwen. Ze komen allemaal toch met eigen vervoer en moderne auto’s zijn prima geschikt als kantoor. De koning doet het er ook mee, dan mogen zijn ambtenaren zich ook wel een beetje aanpassen. Voordeel van deze oplossing is dat wij niet bang hoeven te zijn dat de dienaren van de gemeente heel de dag zitten te slapen. In Oisterwijk is daar weinig kans op in de buurt van het spoor. De ambtenaren kunnen zelf ervaren hoe bevorderlijk voor de productiviteit het is als er elke paar minuten een zware trein voorbij dendert. In het begin zal het even wennen zijn, maar ik weet zeker dat zij na enkele maanden niet anders meer willen.

Het ambtelijke speelparadijs kan officieel geopend worden door de burgemeester een mooie eerste steen in te laten metselen. Op die manier is hij ook tevreden en kan hij met een gerust hart gaan nadenken over een leven als pensionado. De eerste steen van het gesloopte gemeentekantoor verhuist intussen naar de gemeentewerf, waar al meer te bewaren voorwerpen spoorloos zijn verdwenen. In Oisterwijk zijn wij er altijd al best goed in geweest het verleden uit te wissen.

Misschien kan de dorpspomp waarmee de gemeente in de maag zit, worden meegenomen in het project door het ding om te bouwen tot laadpaal voor de duurzame werkplekken. Geen water of bier, maar echte groene stroom van de eigen energiecoöperatie. Als wij dan nog niet een of andere prijs winnen, weet ik het ook niet meer.

 

 

Roland Smulders