bosch car service

Column Roland Smulders: Schijnheiligman


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

Schijnheiligman

 

Hoewel het er natuurlijk aan zat te komen, moet ik het nieuws even verwerken. Sinterklaas brengt voortaan zonder Zwarte Piet een bezoek aan mijn woonplaats Oisterwijk. Hij maakt het zelf bekend in een open brief waarvan ik spontaan een aanval van plaatsvervangende schaamte krijg. Zwarte Piet blijft lekker in Spanje om hier geen gevoelige mensen voor het hoofd te stoten. Zelf weet de Schijnheiligman niet hoe snel hij de coronabrandhaard moet verlaten, maar Piet moet zichzelf maar zien te redden. Het Oisterwijkse organisatiecomité heeft het gepresteerd om met de slechtste smoes te komen die op dit moment kan worden verzonnen. Nogal wiedes dat de gemeente er als de kippen bij is om te verklaren dat dit staaltje wanbestuur nu eens niet uit haar koker komt.

Om geen ruzie te krijgen met de hardcore liefhebbers van het kinderfeest, begaat Sinterklaas de blunder om het bestaan van Zwarte Piet nog wel even onder de neuzen van alle verontwaardigde landgenoten te wrijven. Piet bestaat wel degelijk. En zwart is hij ook. Zwart door de Spaanse zon, waaronder hij mag wachten tot het virus hem uiteindelijk de genadeslag toebrengt.

Wat wordt het volgende? Komt er straks een brief van de bisschop waarin hij aankondigt bij zijn neef de Kerstman te gaan wonen? Als wij dan toch bezig zijn er een klucht van te maken, kunnen wij het spektakel net zo goed tot het einde doorvoeren. De kinderen zullen wel begrijpen dat Piet na een jaartje in de sneeuw wat kleur heeft verloren en ineens een vuurrode neus blijkt te hebben. Zolang er niet wordt bezuinigd op de geschenken is de Oisterwijkse jeugd best bereid het spelletje mee te spelen. Op die stoomboot uit Spanje is iedereen toch wel zo’n beetje uitgekeken.

Terwijl ik mijmer over een gevalletje volksverlakkerij in een modern jasje, krijg ik het bericht onder ogen dat Oisterwijkse winkeliers van de gemeente schuiltenten mogen plaatsen om wachtende klanten zolang in onder te brengen. Hoeveel hoogmoed heb je nodig om te denken dat klanten hun centen zo graag bij je willen uitgeven? Graag genoeg om ervoor over te hebben in een onverwarmde tent te blauwbekken en een verkoudheid op te lopen? Zelf begin ik er niet aan. Als een winkelier mij niet op een fatsoenlijke manier wil ontvangen, ga ik op zoek naar een collega met meer hart voor zijn klanten. Het is een voorbeeld dat Sinterklaas en Zwarte Piet zouden moeten volgen. Hoogstens nog een laatste afscheidsbezoek om Akwasi op te halen. De oververhitte rapper kan volgens mij wel een jaartje heropvoeding aan de Poolcirkel gebruiken.

 

 

Roland Smulders