bosch car service

Beeldbank Oisterwijk: Onbekende filmt ontploffing munitietrein


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Maker onbekend: Ontploffing munitietrein

Van een onbekende filmer, deze opname van de resten na de ontploffing van de munitietrein.

Op 16 september 1944 – deze week 76 jaren terug – beschoten Engelse jachtvliegtuigen een trein op het Oisterwijkse spoorwegemplacement. Die trein was door de Duitse bezetter volgeladen met munitie. De wagons kwamen tot ontploffing en brachten een enorme verwoesting aan in de omgeving. Wonder boven wonder vielen er geen doden, slechts een enkele lichtgewonde. Een camera – de filmer is onbekend – legde de ravage vast. Het zijn beelden die we normaliter kennen uit verre buitenlanden, de oplettende kijker zal toch echt bij het zien van de flarden beeldmateriaal Oisterwijkse panden en locaties gewaarworden.