banner

Beeldbank Oisterwijk: Gilden in het centrum


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Gilden in centrum Oisterwijk – 1967

Overdrijven we als we zeggen dat een bezoek aan Beeldbank Oisterwijk als een kleine tijdreis kan zijn? Pas op, het bekijken van de deze week precies 53 jaar geleden door Bob van Oss geschoten beelden zouden u wel eens een heel weemoedig gevoel op kunnen leveren. Bob nam de opnames op de hoek van De Lind en de Burgemeester Verwielstraat vanaf het balkon boven de cafetaria. Het geeft een prachtblik over het kruispunt aldaar terwijl diverse gilden passeren.

Een Standaardrijder zoals te zien in de film (Bron: Marijke Wagenaar – van Oss).

Zij waren op zondag 10 september 1967 in Oisterwijk vanwege het gildefeest van Gildegroep ‘De Zandley’; een kleine kring van 10 gilden in Midden-Brabant. Gilden uit Oisterwijk, Haaren, Esch, Udenhout, Enschot, Loon op Zand en Berkel presenteerden zich in vol ornaat lopend door het centrum. We zien de Standaardrijder op paard met harnas, de tamboers, de vendelzwaaiers, de hoofdmannen van de verschillende gilden en het blinkende gildezilver. Natuurlijk ontbreken de harmonieën die de stoet vergezellen niet.

Misschien vindt u uzelf wel terug in het massaal toegestroomde publiek! En smelt ook nog even bij de aanblik van het oude kruispunt met André van Hilst, Janus Puts, Hotel “De Nederlander”, de oude ANWB-wegwijzer en op de achtergrond De Kunstkring.