banner

Amarant noemt besluit burgemeester Tilburg onmogelijk


Vanuit de ook in Oisterwijk gevestigde zorgorganisatie Amarant, is een boze brief gestuurd naar de burgemeester van Tilburg, over de vorige week georganiseerde bijeenkomst van Willem II supporters. Niet ondenkbaar is dat daar ook inwoners uit Oisterwijk zijn geweest, die in contact kunnen komen met bewoners van Amarant in onze woonplaats.

‘Cliënten en verwanten mochten elkaar wekenlang niet ontmoeten, cliënten moesten in quarantaine bij een besmetting en sommigen zijn helaas erg ziek geworden en enkelen overleden. Medewerkers hebben wekenlang in de vuurlinie gestaan en risico’s gelopen bij het werken op besmette voorzieningen.’

Cleaning Clown bij Amarant in Oisterwijk tijdens corona lokdown.

De raad van bestuur Amarant is “vol ongeloof en onbegrip”. De organisatie heeft de zorg over mensen met een beperking, die grotendeels ook onder de kwetsbare doelgroep vallen. Ook ervaren zij vanwege hun bewoning en dagbesteding in groepen, extra overlast in deze coronaperiode. “Het besluit om voetbalsupporters van Willem II op grote schaal bijeen te laten komen, is niet uit te leggen aan onze cliënten, verwanten en medewerkers”, aldus Amarant die haar verontwaardiging uit aan burgemeester Weterings. “Zo kunnen we ze niet motiveren om vol te houden. Voorbeeldgedrag is hierin cruciaal. Het formeel toestaan van een ‘house-bijeenkomst’ roept veel emotie op bij diegenen die daadwerkelijk voor de zorg verantwoordelijk zijn.”

Bij deze en ook andere zorgorganisaties moet men veel extra maatregelen nemen om besmetting te voorkomen; dagbesteding gaat niet door, familiebezoek moet worden stopgezet en er is een enorme druk vanwege het ontstane personeelstekort. Er is dan sprake van een volledige lokdown.  “Aan de vooravond van een tweede golf waarin wij mogelijk opnieuw genoodzaakt zijn om lastige beslissingen te nemen voor onze cliënten, hun verwanten en onze medewerkers, kunnen wij uw beslissing niet plaatsen”, schrijft het bestuur van Amarant. “Met uw voorbeeldgedrag als burgemeester zet u ons in een onmogelijke positie om nog geloofwaardig opnieuw maatregelen te nemen.”