ondernemers

Open Monumentendag op Joodse Begraafplaats Oisterwijk


Ondanks dat de organisatie van de Open Monumentendag 2020 heeft besloten haar aandacht voor lokale monumenten dit jaar digitaal te organiseren, is er toch nog een monument geopend.

Op de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan worden zondag 13 september van 11.00 tot 16.00 uur rondleidingen gegeven. Lekker in de buitenlucht en veel ruimte om afstand te houden. U bent van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Kees Welmers geeft uitleg op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk (Foto: Mathijs Welmers).

Het is één van de oudste en meest gaaf bewaarde Joodse begraafplaatsen in Nederland. Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats. De monumentale begraafplaats is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Zowel de muur als het metaheerhuisje zijn opgeknapt en het terrein is voorzien van een prachtige toegangspoort. Ook is er een map gemaakt met plattegrond en overzichten waar wie begraven ligt. Speciaal voor deze dag is het hoge gras gemaaid. Het is beslist de moeite waard het rijksmonument te komen bekijken. U bent van harte welkom.