bosch car service

AB wil geen 35.000 euro spenderen aan de Oisterwijkse dorpspomp


Harrie Marsé, raadslid van Algemeen Belang (AB), draait er geen doekje som:  ‘Toch belachelijk 35.000 uitgeven in deze moeilijke tijd met een lege kas?‘ Hij kan zich niet vinden in het plan om voor 35.000 euro een nieuwe dorpspomp te bouwen, en geeft nog steeds de voorkeur aan het herplaatsen van de oude, zijn verkiezingsbelofte uit 2018.

Het nieuwe ontwerp voor de dorpspomp in Oisterwijk (Bron: Facebook Dorpspomp 2.0)

35.000

De initiatiefgroep Dorpsomp 2.0 heeft samen met de gemeente een plan uitgewerkt om een nieuwe dorpspomp te plaatsen op de hoek van het grasveld aan De Lind, het bekende Lindeind. Dit plan komt voort uit de eerdere belofte van de gemeente om de oude pomp te herplaatsen. Die pomp, naar voorbeeld uit de vorige eeuw, werd vier jaar geleden bij de herinrichting van het parkje weggehaald. Dit onder uitbundig protest en tegen de zin van veel inwoners in.

Wethouder Dion Dankers beloofde 2 jaar terug een nieuwe pomp inclusief tapwater aansluiting. Hij kon die belofte vanwege geldgebrek bij de gemeente nog niet waar maken, maar heeft recent alsnog met de initiatiefgroep overeenstemming bereikt tot een gezamenlijke financiering van de totale 35.000 euro. De pomp moet er nog dit jaar komen.

Plassen

De Pompendans Jan Habraken

De oude pomp; het lied De Pompendans van Jan Habraken speelde zich af rondom deze Oisterwijkse dorpspomp (Foto Jef Peters)

Marsé had echter een ander plan. Hij heeft afgelopen zomer een sponsor bereid gevonden de veel lagere kosten van herplaatsing voor zijn rekening te nemen, en hij zou vrijwilligers kennen die het werk op zich willen nemen. De oude pomp, die als het goed is bewaard is gebleven op de gemeentewerf, zou dan volgens hem een plekje kunnen krijgen op het Stationsplein, alwaar reeds een tapwateraansluiting aanwezig is.

De oude pomp werd in de jaren tachtig geschonken door de Rabobank. ‘Ze zijn laaiend’, volgens Marsé is de bank niet blij dat hun cadeau aan de samenleving nu wordt weggegooid. ‘Ik denk dat Oisterwijk beter hieraan geld kan uitgeven,’ en hij wijst op een bericht van een centrumbezoeker, die op zoek was naar een beschikbaar toilet in Oisterwijk, maar deze niet kon vinden. (Ze zijn er overigens wel, bij de horeca, zo toont ons de kaart op Hogenood.nu)

Wethouder Dion Dankers heeft aangegeven nog voor de verkiezingen de eerste steen te willen leggen voor de nieuwe pomp; de vraag is of de raad hiermee kan instemmen? Mogelijk dat AB in de gemeenteraad alsnog vraagt opdracht te geven tot herplaatsing van de oude pomp, in plaats van geld uit te geven aan een nieuwe …