banner

Opnieuw aanpassingen aan spoor Oisterwijk tegen trillingen


ProRail gaat binnenkort opnieuw aanpassingen aan het spoor aanbrengen, om te kijken of dit trillingen kan verminderen.

Inwoners in Oisterwijk ervaren voortdurende trillingen door treinen op het spoor, nadat enkele jaren terug aanpassingen zijn gedaan en er een bepaald type treinen rijdt. Er zijn meerdere metingen en proefopstellingen gedaan, maar die hebben tot op heden niet of onvoldoende effect. Recent heeft de actiegroep een brandbrief gestuurd en aangekondigd acties te overwegen.

Rubber

De mening van deze inwoners is duidelijk (Foto: Toby de Kort).

In het weekend van 22 en 23 augustus vernieuwt ProRail de dwarsliggers tussen de overweg Heusdensebaan en Ambachtstraat (Blokshekken) in Oisterwijk. ProRail brengt hier rubberen matten aan, zogenaamde Under Sleeper Pads (USP’s). Het plaatsen van de USP’s is een proef, waarmee ProRail test of de matten trillingshinder voor de omgeving verminderen. Hiervoor wordt meetapparatuur geplaatst op diverse plekken in de omgeving van het spoor. De metingen worden uitgevoerd voordat de matten zijn geplaatst en daarna.

Werkzaamheden

De spoorwerkzaamheden betreffen laswerkzaamheden, het egaliseren van ballast (spoorgrind), het vernieuwen van de dwarsliggers en het vernieuwen van spoorbevestigingsklemmen. Tijdens de werkzaamheden kan er hinder zijn van machines en bouwverlichting. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, bouwt ProRail nabij het spoor een bouwdepot op en wordt materiaal aangevoerd. Vanaf 17 augustus wordt dat depot ingericht. Een gedeelte van de parkeerplaats aan de Spoorlaan (niet-betaalde gedeelte) is hierdoor tijdelijk afgesloten. Uiterlijk 28 augustus wordt alles weer opgeruimd.

Overweg afgesloten

Tijdens de werkzaamheden is de overweg Heusdensebaan afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting geldt van zaterdag 22 augustus (06.00 uur) tot en met zondag 23 augustus (23.00 uur). Er is een omleidingsroute ingesteld. Wil je met de trein reizen? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl.