bosch car service

Dorpspomp Oisterwijk krijgt nog voor de verkiezingen de eerste steen (+ Film)


Na ongeveer vier jaar en vele beloftes verder, heeft wethouder Dion Dankers opnieuw een toezegging gedaan. Volgens de werkgroep Dorpspomp 2.0 heeft de wethouder de intentie uitgesproken eind dit jaar de eerste steen te willen leggen.

Situatieschets van de plek waar de pomp komt (Fragment film Oisterwijk in Beeld).

Albert Jakobsen vat in een interview met Huub Groenland van LOVO samen hoe de afgelopen pakweg vier jaren het proces vanaf weghalen tot het plan voor een nieuwe pomp met horten en stoten is verlopen. Nadat enkele weken terug de Dorpspomp weer in de media kwam, mede vanwege dat wethouder Eric ten Brink aangaf dat de inwoners die pomp met growdfunding zouden moeten bekostigen, zijn er volgens Jakobsen meerdere gesprekken geweest. Die gesprekken zijn gevoerd met wethouder Dankers, ambtenaren, de monumentencommissie en ook burgemeester Hans Janssen en enkele bedrijven hebben hun medewerking toegezegd.

Dorpspomp 2.0

De pomp, een nieuw ontwerp (zie onder) waarin vanwege een emotionele waarde ook enkele oude delen worden hergebruikt, gaat ongeveer 35.000 euro kosten en zou eind november in een college voorstel goedgekeurd moeten worden. Ook moet de bouwvergunning hiertoe nog worden afgewerkt. Een deel van de kosten kan door bedrijven worden opgebracht; een ander deel zal de gemeente voor haar rekening nemen. Het plan van raadslid Harrie Marsé, om de oude pomp terug te plaatsen op het Stationsplein, komt daarmee te vervallen.

Op de hamvraag, wanneer dit alles gerealiseerd kan worden, laat Jakobsen weten dat wethouder Dion Dankers nog voor de verkiezingen de eerste steen wil leggen …

Film interview met initiatiefgroep augustus 2020:

Film interview met wethouder oktober 2018:

De Pompendans Jan Habraken

De oude pomp; het lied De Pompendans van Jan Habraken speelde zich af rondom de Oisterwijkse dorpspomp (Foto Jef Peters)

Het nieuwe ontwerp voor de dorpspomp in Oisterwijk (Bron: Facebook Dorpspomp 2.0)