banner

Column Roland Smulders: Een ruim begrip


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Een ruim begrip

 

In mijn woonplaats Oisterwijk slaan wij de uitreiking van de jaarlijkse cultuurprijs een keer over. Door corona staat het culturele leven volgens de organisatie grotendeels stil en dan heeft het uitdelen van een prijs weinig zin. Hoewel het altijd leuk is gewaardeerd te worden, slaak ik bij het vernemen van het nieuws toch een lichte zucht. In het zonnetje moeten staan, is iets wat mij een heel ongemakkelijk gevoel geeft. Er zal maar een lolbroek op het idee komen mijn naam als balletje op te gooien. Het enige pak dat in mijn kast hangt, past al jaren niet meer. Nu heb ik in elk geval weer een jaar rust.

Maar dit gezegd hebbende: eens ben ik het niet met de kortzichtige beslissing. Er zijn Oisterwijkers die wel in zijn voor wat wierook en een plakkaat om in het toilet aan de muur te hangen. Wat zij doen is misschien niet zo grootschalig als een toneelvereniging of een musicalgezelschap, maar dat maakt hun bijdrage niet minder. Cultuur is een ruim begrip. Normaal gesproken verdwijnen zij in het geweld van de grote cultuur snel van de radar, maar corona geeft deze helden eindelijk de kans ook eens te stralen. Dan is het flauw om plompverloren te roepen dat het hele feest niet doorgaat.

Er gaan elke dag plaatsgenoten op pad met de camera om het mooie van onze gemeente op de gevoelige plaat vast te leggen. Soms schrijven zij er zelfs een gedichtje bij. Je kunt ervan denken wat je wilt, maar ook dat is cultuur. Nu er door de omstandigheden wat minder te kiezen valt, mogen zij van mij best op het podium worden gehesen. Volgend jaar zijn zij weer kansloos, maar dit is hun moment. Hetzelfde geldt voor de leden van het Schrijverscafé, die verschrikkelijk hun best doen de Oisterwijkse cultuur naar een hoger plan te tillen. Zelf heb ik het momenteel te druk om aan te schuiven, maar wat mij betreft verdienen ook zij een mooie oorkonde en een foto in het plaatselijke krantje.

Het zal er allemaal niet van komen. Volgend jaar is er weer een prijs en dan mag de Haarense cultuur ook meedingen. Ik voel een politiek correct gebaar aankomen. Wij moeten de nieuwe Oisterwijkers laten merken dat zij welkom zijn. Wat is een betere manier dan hun inderhaast tot leven gewekte reus met een fijne prijs te ontvangen. Jammer voor de beoefenaars van de Kleine cultuur, maar zo werkt het in Oisterwijk.

 

 

Roland Smulders