baderie

Wethouder Oisterwijk vindt dat Dorpspomp zichzelf moet bedruipen


Na vier jaar overleg en vragen om een afgesproken toezegging waar te maken, volgt een ietwat cynische maar volgens mij begrijpelijke opmerking. Wethouder Eric ten Brink dacht daar blijkbaar anders over.

door Joris van der Pijll

Een opmerking op Facebook van Albert Jakobsen, al jaren de kartrekker voor een nieuwe dorpspomp, werd door de wethouder als ‘frustrerend’ aangemerkt. Jammer, volgens mij een gemiste kans, want als je het mij vraagt zit er achter die opmerking een enorme berg betrokkenheid! Betrokkenheid in de samenleving, waar we juist nu heel goed gebruik van kunnen maken.

Barman en brandweerman Ad, tapt als eerste een glasje bij de vorige ondertussen afgebroken Dorpspomp...

Barman en brandweerman Ad tapt het eerste glaasje uit de vorige Dorpspomp; hij heeft zich eerder bereid verklaard dat nogmaals te doen…

Vier jaar pompen

Nadat de gemeente in 2016 – tegen alle historisch beschikbare informatie in – heeft besloten de oude pomp (tevens kunstwerk van lokale ambachtslieden) uit het historische straatbeeld te verwijderen, werd beloofd dat de pomp elders in het centrum zou worden teruggeplaatst. Er was geld en er was hulp; dus aan de slag. De plaats werd aan inwoners gevraagd; een andere plek werd aangewezen. De oude komt niet terug; er komt een nieuw model. Wethouder Dion Dankers (PGB) bracht het met trots (zie film onder); najaar 2019 had hij er moeten staan. Nog even langs de monumentencommissie; die vond nog iets van het straatbeeld. Er bleek nog geen vergunning; die werd aangevraagd. Plots was er een waterleiding nodig; dat bleek lastig maar werd opgelost. En oh ja, tot slot ook nog een beetje geld…

Weggepompt

Vier jaar in een notendop, vele gesprekken gingen er voorbij, waarvan ik maar even niet ga uitrekenen wat dit aan ambtelijke uren heeft gekost. Hoe dan ook een investering waard, zo bleek eind 2019 uit de woorden van onze wethouder: ‘Net zoals onze inwoners kijken ook wij reikhalzend uit naar het verrijzen van de nieuwe dorpspomp.’

Alles leek in kannen en kruiken!

Helaas kon het bier nog niet op de pomp. Enkele maanden later volgde: ‘Het geld is op!’ Het budget voor de beloofde dorpspomp was verdwenen, als sneeuw voor de zon, ‘weggepompt’. De gratis aangeboden metselaars en de zorgvuldig afgebroken en bewaarde oude pomp, waren plots ook verdwenen?!

Ansichtkaart

Een historische ansichtkaart met de vroegere Oisterwijkse dorpspomp (Archief Marnix Versteegh)

Uiteraard en volmondig is het tof als je tot de vijf mooiste dorpen van Nederland behoort; daar mogen we allemaal trots op zijn. Tegelijk kan ik me ook de ‘Zonder dorpspomp…’ opmerking van Albert heel goed voorstellen. Ons dorp als mooiste, maar zonder die pomp die jaren lang pronkte op menig promotiefolder en ansichtkaart. Niet alleen in de historie (dat bleek achteraf nuttig om de 19e en begin 20e eeuwse locatie en vorm te achterhalen), maar ook relatief kort geleden nog stond de pomp symbool voor het gezellige Oisterwijk. U kon voor wat centen de ‘Groeten uit Oisterwijk’ bij de VVV verkrijgen, met de pomp prominent voorop!

Wethouder Eric ten Brink – van Algemeen Belang, wiens partijcollega Harrie Marsé heeft gezworen dat de pomp terug zou komen – vond de opmerking blijkbaar frustrerend: ‘Waarom doe je geen crowdfunding. Dat is beter dan gefrustreerd schrijven.’

Echt beste wethouder? Is dit het waar de vele liefhebbers van de pomp het na vier jaar mee mogen doen?

Echt beste raadsleden? Gaat u ook met dit onderwerp opnieuw de verkiezingen in?

In oktober 2018 presenteerde wethouder Dion Dankers de plannen voor een nieuwe dorpspomp: