anytime

Verdachten van ontvoering en ouders van Martin uit Oisterwijk vragen asiel aan in Polen


Het Openbaar Ministerie heeft de ouders van de uit Oisterwijk vermiste Martin als verdachte aangemerkt.

Volgens het Brabants Dagblad verblijven beide ouders in Polen en hebben ze aldaar asiel aangevraagd. Of ze dat krijgen is de vraag, omdat ze in Nederland als verdachte zijn aangemerkt vanwege het onttrekken van hun kind aan het door de rechter opgelegde toezicht.

Martin is vermist

Vermissing

De politie riep vorige maand op om uit te kijken naar de uit De Hondsberg in Oisterwijk vermiste Martin Florian Den Hertog, en gaf aan een onderzoek te zijn gestart naar de verblijfplaats van de 7-jarige. Martin verbleef in De Hondsberg in Oisterwijk in verband met een ‘ondertoezichtstelling’. Tijdens een bezoekmoment op woensdag 24 juni hebben zijn ouders hem meegenomen. De ondertoezichtstelling is een kinderbeschermingsmaatregel die aan de orde komt als een gezin niet of onvoldoende vrijwillig meewerkt aan verbetering van de situatie.

Ouders verdacht

Het Openbaar Ministerie (OM) liet destijds weten ‘Zonder te weten in wiens handen het jongetje Martin is’, de ouders te verdenken van ‘ontrekken van het kind van bevoegd gezag’. Dat is volgens het OM een strafbare feit waarvan zij verdacht worden omdat ‘ zij de laatste zijn de in zijn nabijheid zijn geweest’, aldus de woordvoerder van het OM.

Volgens de vader en moeder, zo laten deze in het Australische artikel weten, zouden hulpverleners de autistische symptomen van Martin ten onrechte aanzien als verwaarlozing en was daarmee de ondertoezichtstelling in hun ogen onterecht.

Polen

Nu zouden beide ouders volgens hun advocaat in Polen verblijven en aldaar asiel aanvragen. Of Polen dat asiel toekent, of eventueel de ouders en het kind overlevert aan de Nederlandse autoriteiten, is nog niet bekend.