banner

Uit Oisterwijk vermiste Martin in Polen aldus Australische krant


Hij werd vermist, ‘ontvoerd’ door zijn ouders, die vroegen asiel aan in Polen, en nu staat Martin zelf – zo het er uit ziet gezond – met foto in een Australische krant.

Zijn vader schommelt hem in een speeltuin en vertelt het verhaal van de toezichtstelling, ook over de opvang op De Hondsberg in Oisterwijk, en vertelt hoe de ontsnapping is gegaan.

Ontsnapping

Volgens de vader is Martin vaker weggelopen uit De Hondsberg; hij had zelf een route gevonden, op weg naar zijn ouders. De rit naar Polen – waar ouders en kind zich nu schuil houden en een asielaanvraag hebben gedaan – was door de ouders vooraf gepland. In een gewone auto werd over de snelweg naar Polen gereden.

Martin was vermist, is nu met ouders in Polen.

De politie werd vorige maand ingeschakeld nadat Martin niet tijdig terug kwam van een bezoek, en heeft de jongen als vermist opgegeven. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft daarop de ouders als verdachten aangemerkt vanwege het Рtegen de uitspraak van de rechter in Рmeenemen van hun zoon uit de instelling. Dit laatste is nu met deze foto en informatie bevestigd.

Toezichtstelling

De ondertoezichtstelling is een kinderbeschermingsmaatregel die aan de orde komt als een gezin niet of onvoldoende vrijwillig meewerkt aan verbetering van de situatie.

Recherche

Ondanks dat nu bekend is dat Martin bij zijn ouders in Polen verblijft, staat hij bij de politie nog als vermist vermeld. De recherche is volgens een woordvoerder van politie nog met de zaak bezig en blijft Martin als ‘vermist’ zien. Of er een verzoek tot uitlevering of ander contact met de Poolse autoriteiten is, wil de politie lopende het onderzoek niet vertellen.