banner

Tiliander Oisterwijk opnieuw in geldnood


Cultuurcentrum Tiliander, samen met Den Boogaard in de stichting COM, laat opnieuw een verlies zien.

Aanvullend op de jaarlijkse bijdrage van +/- een miljoen aan gemeentelijke subsidies, ontstaat er bij de cultuurcentra Tiliander en Den Boogaard (Stichting COM) dit jaar een tekort op de begroting. Dit blijkt uit de informatie die de gemeenteraad heeft ontvangen. Het tekort is wel beduidend minder dan eerdere jaren. Om dat tekort weg te nemen, zijn enkele jaren terug door de gemeente diverse investeringen gedaan.

Tiliander Oisterwijk (Foto: Iris de Groot)

In 2019 liet de organisatie een kleine ‘winst’ zien. Dit vanwege een meevaller van 50.000 euro in het onderhoud; omdat een deel van Tiliander net was verbouwd was daarvoor minder geld nodig. Daarmee kwam het eindresultaat met 7.357 euro net iets in de plus.

Voor 2020 zien die cijfers er beduidend minder gunstig uit. Volgens de cultuurorganisatie hebben de coronamaatregelen gezorgd voor minder omzet. De hierop aangepaste begroting laat een tekort zien van 73.370 euro. Daarbij komt nog de 26.100 die de organisatie moet gaan betalen voor een deel van de eerdere verbouwing; een realisatie waarvoor deze huur ontvangt van diverse sociaal maatschappelijke organisaties.

De huurbetaling van Tiliander/Den Boogaard aan de gemeente is vanwege de financiƫle problemen met vier maanden opgeschort. Het is niet te verwachten dat de organisatie de verliezen van corona in kan halen. Het is nog onduidelijk hoe de tekorten worden opgelost; vermoedelijk zal de gemeente de achterstallige huur in een lening of gift moeten omzetten.