banner

Oisterwijkse Heemkundekring heeft weer nieuw tijdschrift


Het nieuwe nummer van het vlugschrift van Heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een verhaal over het aloude Moergestelse schuttersgilde.

Frans Goris neemt ons mee terug naar de 17e eeuw (1658) Toen werd naar verluidt een kopie vervaardigd van de oude gildekaart van het gilde Sint Sebastiaan en Sint Barbara. De kopiist plaatste op het nieuwe voorblad een raadsel. De lezer wordt de kans geboden zelf het raadsel op te lossen.

Het Heemkundig raadsel…

Op het terrein van Hotel de Leijhof aan de Oisterwijkse Heusdensebaan staat een ‘Thuja Plicata’, een meerstammige Reuzenlevensboom. Bomenkenner Mart van den Oever beschrijft op boeiende wijze deze boom en de locatie waarop hij staat.

Petra Robben gaat in op de kapel van Heukelom en de kruisbeelden op het Heuveltje in Berkel en het Zwaantje in Enschot. De kapelletjes en ‘crucifixen’, onderdeel van de volksdevotie, zijn in 1930 geplaatst en waren eigenlijk bedoeld om de gelovige katholieke mens in het openbaar te blijven wijzen op de noodzaak tot inkeer te komen.

Mark Vermeer beschrijft het rechterlijk apparaat zoals dat in Oisterwijk functioneerde in de 16e eeuw. In onze tijd kennen we de ‘deurwaarders’, die als het ware de uitvoerende tak zijn van het rechterlijk stelsel. Hoe dit ‘systeem’ in de 16 eeuw werkte wordt in dit verhaal uitgebreid uiteengezet.

Op 5 juni 2020 overleed de bekende heemkundige Jan Franken. Anton van Dorp schreef voor dit nummer een portret van Jan, dat ingaat op zijn grote kwaliteiten als schrijver, heemkundige, en maatschappelijk betrokken mens.

Dit en meer staat in aflevering 2 van De Kleine Meijerij, verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.