ondernemers

Oisterwijks KVL monument krijgt overkapping


Laten vervallen, een replica maken, verhuizen … het gaat allemaal niet gebeuren. Het Oisterwijkse KVL monument krijgt alsnog een overkapping.

Het monument stond er tijdens de renovatiewerkzaamheden verloren bij, te midden van het graafwerk (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Gemeente Oisterwijk liet eerder al weten dat het monument behouden moet blijven.¬† BOEi, de eigenaar van de nu tijdelijk afgeschermde gedenknaald, had eerder aangegeven te overwegen om het beeld digitaal te scannen, en het daarna opnieuw aan ‘het weer’ bloot te stellen, het zou dan snel in verval raken. Het rijksmonument is nu afgeschermd voor weersinvloeden door een tijdelijk afdak en omkleding. Voor en tijdens de renovatie van de KVL gebouwen stond het beeld jaren lang in weer en wind, maar ook trillingen en risico op aanstoten zijn afgelopen jaren de revue gepasseerd. Verschillende liefhebbers en historici hebben daartegen geageerd.

Het monument op de KVL (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Het zorgde in eerste instantie voor een afscherming, en later voor het bijstellen van de plannen. Het ging afgelopen jaren van ‘volledig behoud ‘, tot ‘we maken een replica’.¬† Deze zomer komt nu het bericht dat er een overkapping komt. ‘De planning is nu zo dat er in de zomer gestart wordt met de planning en ontwerp van de overkapping,’ aldus Jobbe Wijnen namens BOEi. Volgens Wijnen is dit en het aankomende nieuws hierover waar de betrokkenen die bij de inspraakavond waren op zit te wachten.

Bekijk ook de reportage van Oisterwijk in Beeld uit 2017: